TÉMA

Jaroslav Dvořák

Sněmovna ve druhém čtení debatovala o uzákonění manželství i pro stejnopohlavní páry

Poslanci ve středu odpoledne ve druhém kole projednávali návrh na uzákonění možnosti uzavírání manželství i pro stejnopohlavní páry, přihlásili se i k několika pozměňovacím návrhům. Norma je tak před schvalováním. Dopoledne podpořili zavedení funkčního sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce. V dolní komoře prošlo prvním čtením také zpřísnění trestů za znásilnění. Nově nemá být chápáno jako pohlavní styk vynucený silou, ale jako styk nesouhlasný.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 22:51|

Jiří Růžička obhájil senátorský mandát už v prvním kole

Senátorem ve volebním obvodu Praha 6 bude Jiří Růžička (za TOP 09). Hned v prvním kole získal nadpoloviční počet hlasů, 50,28 procenta. Druhá Dana Balcarová (Piráti) dostala 14,97 procenta hlasů. Voleb se zúčastnilo 47,36 procenta voličů, o hlasy usilovalo osm kandidátů. Růžička je třetím zvoleným senátorem v prvním kole v letoších senátních volbách.
25. 9. 2022|

Složení Poslanecké sněmovny zůstane beze změn, rozhodl Nejvyšší správní soud

Nejvyšší správní soud odmítl či zamítl všechny zbývající volební stížnosti. Složení Poslanecké sněmovny, která se má sejít v pondělí, tak nedoznalo žádných změn. Informoval o tom předseda volebního senátu Tomáš Langášek.
5. 11. 2021Aktualizováno5. 11. 2021, 12:43|

Lidé podali 210 stížností na sněmovní volby, skoro třikrát víc než před čtyřmi lety

Nejvyšší správní soud obdržel 210 stížností na výsledky voleb do Poslanecké sněmovny. Je to o 133 víc než po minulých sněmovních volbách. Informoval o tom soud na svých webových stránkách.
22. 10. 2021Aktualizováno22. 10. 2021, 16:42|

O vítkovické vysoké pece se bude starat Museum+, první státní kulturní organizace v kraji

Ministerstvo kultury zřídilo svoji novou příspěvkovou organizaci v Ostravě, první v Moravskoslezském kraji. Jmenuje se Museum+ a jejím účelem je obnova vysokých pecí v Dolních Vítkovicích, které jsou národní kulturní památkou, informovala mluvčí resortu Michaela Lagronová. Náklady na provoz organizace v několika příštích letech mají být přibližně čtyři miliony korun ročně včetně dočasného pronájmu prostor v Dolních Vítkovicích a personálních nákladů na zaměstnance.
8. 4. 2021|

Soud zrušil možnost záboru orné půdy u Hněvotína, biomedicínské centrum se stavět nemůže

Olomoucký krajský soud zrušil část zásad územního rozvoje Olomouckého kraje, která umožňovala zábor 44 hektarů kvalitní orné půdy u Hněvotína pro plánovanou stavbu velkého biomedicínského a biotechnologického centra. Investor tak se stavbou začít nemůže.
10. 2. 2021|

Hněvotín odmítá změnit pole na průmyslovou oblast. Žaluje Olomoucký kraj

Obec Hněvotín na Olomoucku žaluje Olomoucký kraj. Důvodem je souhlas krajských zastupitelů se záměrem soukromého investora postavit na 44 hektarech půdy biomedicínské centrum. Občané Hněvotína se záměrem investora nesouhlasí a proti jsou i zemědělci, podle kterých je půda na místě uvažované stavby v nejvyšší kvalitě.
8. 10. 2019|

Kraj povolil stavbu průmyslové zóny na úrodné půdě. Měli najít jiné místo, tvrdí Jurečka

Krajští zastupitelé schválili aktualizaci zásad územního rozvoje Olomouckého kraje, která umožňuje zábor čtyřiceti hektarů úrodné půdy u Hněvotína u Olomouce. Vzniknout tam má biomedicínské centrum a také další služby. S projektem ale nesouhlasí vedení Hněvotína, záměr totiž počítá s výstavbou velkých hal na poli v těsném sousedství obce. Ta plánuje, že se obrátí na soud.
24. 9. 2019|
Volby 2017

Mají být e-recepty pro lékaře povinné? Podle Vyzuly (ANO) ubyde byrokracie, podle Svobody (ODS) nepřinášejí nic nového

Praktičtí lékaři, specialisté i zubaři ohlásili na příští týden protest. Nelíbí se jim jednak to, že stát přidává hlavně lékařům v nemocnicích, a vadí jim i nadměrná byrokracie. Kritizují přitom hlavně elektronické recepty, které mají být od příštího roku povinné. Ve středu 18. října tak zůstane odhadem třetina ordinací zavřená. V předvolební debatě ČT24 se většina hostů shodla, že je zatím projekt e-receptu nedotažený, výhody ovšem přinese v budoucnosti. Rozdíly v názorech ovšem panovaly v tom, zda má být povinný pro všechny lékaře.
13. 10. 2017|