TÉMA

Jaromír Baxa

Po dlouhém sporu o bazén schválilo liberecké zastupitelstvo jeho plnou rekonstrukci

Zastupitelé Liberce ve čtvrtek definitivně schválili více než miliardovou modernizaci a rekonstrukci městského plaveckého stadionu. Pro hlasovalo 26 z 35 přítomných zastupitelů. Přestavbu považuje část opozice za zbytečně nákladnou, a neúspěšně navrhovala, aby rekonstrukci město provedlo po etapách a v menším rozsahu.
29. 6. 2023|

Liberec má schválený nový územní plán, jeho příprava trvala skoro patnáct let

Liberec má nový územní plán, dnes ho jednohlasně schválilo zastupitelstvo. Jeho příprava trvala bezmála patnáct let, radnice k němu dostala za celou dobu přes tři tisíce námitek a připomínek. Nově vytvořený územní plán by měl upravit rozvoj pátého největšího města v zemi v příštích dvaceti až třiceti letech. Způsob jeho přípravy opozice dlouhodobě kritizovala, s řadou připomínek uspěla.
24. 2. 2022|

Zastupitelé Liberce schválili převod zoo a botanické zahrady na kraj. Majetek má hodnotu 700 milionů

Zastupitelé Liberce schválili převod majetku zoo a botanické zahrady v účetní hodnotě přes 700 milionů korun na kraj. Naopak darem získá radnice dva domovy seniorů na Františkově a ve Vratislavicích v hodnotě zhruba půl miliardy korun. Proti této směně byla opozice. Vadí ji zejména, že město přijde o zoo. Schválený převod majetku završil dohodu města s krajem, že si vymění zřizovatelská práva ke čtyřem organizacím. Změna začne platit 1. ledna 2022.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 18:31|

Liberec prodá podíly na bytech u sporných smluv družstevníkům

Liberec své podíly v bytových družstvech u sporných smluv prodá přímo družstevníkům. Jde asi o dvanáct set bytů stavěných se státní dotací, v nichž žijí zhruba tři tisíce lidí. Kolik budou muset za podíl města zaplatit, zatím není jasné. Zřejmě půjde o nižší desítky tisíc korun za byt.
25. 6. 2020|
Volby 2017

EET by některé nevládní strany rušily. Účtenkovku ale kritizují i lidovci

Jednou z novinek, které zavedla končící vláda, je i elektronická evidence tržeb – povinnost vydávat účtenky a registrovat je na serverech finanční správy. Členové koaličních stran se novinky v předvolební debatě České televize na téma Státní finance zastávali. Andrej Babiš (ANO) evidenci označuje za revoluční projekt, zatímco sociální demokraté podle Bohuslava Sobotky (ČSSD) podporují její dokončení ve třetí a čtvrté fázi. Na druhé straně ODS, TOP 09 nebo SPD jasně říkají, že by EET zrušily.
3. 10. 2017|
Volby 2017

Bez eura skončíme jako Ukrajinci, varuje Kalousek. Babiš nechce ručit za Řeky

„Jestliže nepřistoupíme k euru, ujede nám vlak a našim dětem a vnukům připravíme osud, který dnes mají Ukrajinci, kteří sem jezdí za prací,“ varoval v pondělní předvolební debatě České televize lídr středočeské kandidátky TOP 09 Miroslav Kalousek. Naopak ostře proti přijetí eura se postavil lídr hnutí ANO Andrej Babiš. Třetí bývalý ministr financí ve studiu a zástupce sociální demokracie Bohuslav Sobotka uvedl, že v Česku v současnosti není pro přijetí eura dostatečná podpora veřejnosti.
3. 10. 2017|
Volby 2017

Rozpočet je podle Pirátů virtuální číslo. Zprůhlednili by ho do poslední faktury

I když byl loni plánován schodek 70 miliard, rozpočet skončil velkým přebytkem. Na příští rok je v plánu rozpočet s 50miliardovým schodkem. Zatímco zástupci STAN nebo Zelených v předvolební debatě České televize na téma Státní finance vznesli požadavek vyrovnaného rozpočtu, vládní strany jeho vývoj brání. Podle Pirátů je ale rozpočet vlastně virtuální číslo. Rozpočet by podle nich měl být navíc rozklikávací, aby byl pro občany transparentní. Hosté debaty zastupují subjekty kandidující do Poslanecké sněmovny v říjnových volbách, jejichž volební potenciál jim dává šanci na úspěch.
3. 10. 2017|