TÉMA

Demise vlády

Vláda v demisi by se podle Vystrčila měla zdržet zásadních rozhodnutí. Ústava jí to nezakazuje, poukazuje Vondráček
Za nesmyslné považuje hlasování o vyslovení nedůvěře vládě, které vyvolala opozice a uskuteční se ve čtvrtek, předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. Opoziční strany podle něj nemají „plán B“, co by dělaly, kdyby se svým návrhem uspěly. Je přesvědčen, že pokud nechá prezident vládu dovládnout, byť v demisi, nijak to její činnost nenaruší. Naopak Vondráčkův protějšek z horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS) se domnívá, že vláda bez důvěry by neměla činit zásadní rozhodnutí, jako je jmenování nového nejvyššího státního zástupce. Předsedové obou parlamentních komor diskutovali o politické situaci v Událostech, komentářích.
2. 6. 2021|
Zeman nechal vyzdobit sál na demisi. Následovala slovní přestřelka se Sobotkou
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) na schůzku s prezidentem Milošem Zemanem demisi vlády nepřinesl, podá ji písemně v polovině května. Na Hrad přišel jen diskutovat o aktuální situaci. Podle jeho slov ho ale zarazilo, jak Zeman ke schůzce přistoupil. Prezident nechal připravit sál, jako by premiér demisi přinesl. Následovala slovní přestřelka. Později Zeman uvedl, že demise je aktem zoufalství z klesajících preferencí ČSSD. Odklad jejího podání označil za zbabělé kličkování.
4. 5. 2017Aktualizováno4. 5. 2017, 23:30|
Babiš tvrdil, že nahrávku s ovlivňováním novináře neslyšel. V Interview mu ji pustili
Andrej Babiš údajně nahrávky s redaktorem Markem Přibilem z MF Dnes neslyšel. Ministr financí a šéf hnutí ANO to opakovaně tvrdil v několika rozhovorech, které poskytl během čtvrtka různým médiím. Nahrávku, ve které se mimo jiné mluví o „správném načasování“ dehonestujících článků na politické konkurenty, si tak mohl poslechnout v Interview ČT24.
4. 5. 2017|ČT24
Průzkum ČT: Polovina voličů by dala přednost odvolání Babiše před demisí vlády
Co si o demisi vlády myslí voliči, zjišťovala exkluzivně pro Českou televizi agentura STEM/MARK. S rozhodnutím premiéra Bohuslava Sobotky podat ji kvůli nejasnému původu majetku Andreje Babiše se ztotožňuje většina dotazovaných. Tři pětiny respondentů ale toto zdůvodnění považují za nedostatečné. Polovina z nich by dala přednost odvolání ministra financí.
4. 5. 2017|ČT24
Babiš o nezávislosti médií lhal, říkají politici i „jeho“ novináři. Místo vysvětlení podal trestní oznámení
Vicepremiér Andrej Babiš (ANO) podal trestní oznámení kvůli záznamům nahrávek, které se objevily na internetu. Na nich mluví s redaktorem MF Dnes o připravovaných článcích, které se mají týkat ministrů ČSSD a řeší, kdy je publikovat. Babiš autenticitu nahrávek nevyloučil, tvrdí ale, že je neslyšel a jde o kampaň. Proti jednání redaktora i Babiše se veřejně ohradili redaktoři MF Dnes a iDnes.cz. Babiš byl večer hostem pořadu Interview ČT24, kde mu Česká televize nahrávku pustila.
4. 5. 2017Aktualizováno4. 5. 2017, 15:22|ČT24
Úřad pro dohled nad stranami: Politická reklama hnutí ANO porušila pravidla
Podle Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí (UDHPSH) není politická reklama hnutí ANO, která ve středu vyšla v několika českých denících, v souladu s právní úpravou.
4. 5. 2017|ČT24
Prezident chce odvolat Sobotku a zbytek vlády ponechat. Neústavní, míní právník
Prezident republiky Miloš Zeman se pokusí přijmout demisi předsedy vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) pouze jako jeho osobní rezignaci na funkci s tím, že by zbytek vlády zůstal ve funkcích. Napsal to deník Právo, podle kterého si hlava státu vyložila Ústavu tak, že je to možné. Ústavní právník Marek Antoš však uvedl, že pád vlády navázaný na demisi premiéra není jen ústavní zvyklostí, ale z prvního zákona země jasně vyplývá. Podobně vykládají Ústavu také sněmovní právníci.
4. 5. 2017Aktualizováno4. 5. 2017, 13:28|
Opozice chce rozpustit sněmovnu, koalice ne. Hamáček shodu nevyjednal
Na tom, zda by měla současná Poslanecká sněmovna vydržet do říjnových voleb, nebo se rozpustit a podnítit tak volby předčasné, se vládní a opoziční strany neshodnou. Nic na tom nezměnila ani schůzka předsedů poslaneckých klubů s předsedou sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD). Po ní zopakovali představitelé TOP 09 a KSČM, že chtějí předčasné volby, ODS to avizovala již dříve. Vládní strany je nechtějí stejně jako opoziční Úsvit-NK.
4. 5. 2017|
Interview ČT24
Hamáček: Sobotka udělal demisí státnické rozhodnutí a zároveň asi jediné možné
Rozhodnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podat demisi vlády bylo státnické a ústavně čisté rozhodnutí. V pořadu Interview ČT24 to uvedl předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Premiér podle něj ani neměl jinou možnost, jak na současnou situaci reagovat. Příčinu krize vidí místopředseda sociální demokracie v konfliktu zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO) a jeho neochotě z vlády odejít. Že by premiér vzal demisi zpět, Hamáček vyloučil.
4. 5. 2017|ČT24
ČSSD by preferovala pokračování stávající koalice, ovšem bez Babiše
Vedení sociální demokracie trvá na tom, aby vicepremiér Andrej Babiš (ANO) nebyl členem příští vlády, pokud vznikne na základě nynější koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Právě pokračování stávající koalice přitom dávají sociální demokraté přednost. Shodlo se na tom úzké vedení ČSSD na večerním jednání v Lidovém domě.
3. 5. 2017|ČT24
Šéf lidovců Bělobrádek: Předčasné volby by nebyly rozumné
Vicepremiér a předseda vládních lidovců Pavel Bělobrádek nepokládá za rozumné, aby se kvůli vládní krizi konaly předčasné sněmovní volby. O těch mluví jako o nejlepším řešení opoziční strany ODS a TOP 09. Bělobrádek se ve čtvrtek na pražském Hradě sejde s prezidentem Zemanem. Lidovecký ministr Marian Jurečka ve středu mluvil o variantě vlády bez premiéra Sobotky i Andreje Babiše. Bělobrádek ve středu odpovídal na dotazy diváků v pořadu 90`ČT24.
3. 5. 2017Aktualizováno3. 5. 2017, 21:16|
Zaměstnavatelé i odbory doufají, že demise vlády nezadrhne důležitá vyjednávání
Hospodářství jako celek by demise vlády podle ekonomů ohrozit neměla. Zaměstnavatelům i odborářům ale záleží na tom, aby dosavadní důležitá vyjednávání neskončila vniveč, ať už jde o dotace na vysokorychlostní internet, nebo o platy.
3. 5. 2017|
Podle Chovance nepreferuje prezident Zeman úřednickou vládu
Podle ministra vnitra a prvního místopředsedy ČSSD Milana Chovance preferuje prezident Miloš Zeman politické řešení současné vládní krize. Oba se prý na schůzce na Hradě shodli, že nepreferují úřednickou vládu. Zítra na Hrad za prezidentem zamíří předseda strany a premiér Bohuslav Sobotka.
3. 5. 2017|
Babiš po jednání na Hradě: Pochopil jsem prezidenta tak, že demisi vlády přijme
Vicepremiér a ministr financí Andrej Babiš (ANO) po schůzce na Hradě uvedl, že ze slov prezidenta Miloše Zemana pochopil, že zítra demisi vlády přijme. Řekl také, že by určitě neakceptoval, kdyby se na něj prezident obrátil s návrhem, aby byl v čele vlády. Přísluší to podle něj sociální demokracii. Koalice bude o další formě spolupráce či jiném řešení po očekávané demisi vlády jednat příští středu, dodal Babiš.
3. 5. 2017Aktualizováno3. 5. 2017, 17:34|ČT24
Výměna premiéra by dříve neprošla, ale od Zemana je možné čekat cokoli, míní komentátoři
Premiér Bohuslav Sobotka svým rozhodnutím o demisi vlády znovu posouvá do role důležitého hráče na politické scéně prezidenta Miloše Zemana. Hrad jen vzkázal, že prezident svůj postup oznámí „v pravý čas“. Podle komentátorů a analytiků je kromě přijetí nebo odmítnutí demise ve hře i možnost, že prezident vybere nového premiéra, který sestaví nový kabinet.
3. 5. 2017|ČT24
Vláda vydržela déle než většina kabinetů, koaliční spory ji přesto rozložily předčasně
Třináctá vláda v historii samostatné České republiky nejspíše skončí předčasně – stejně jako jedenáct kabinetů před ní. Stále je to ale třetí nejdéle úřadující vláda a může se pochlubit řadou nezanedbatelných odkazů, byť někdy kontroverzních. Zavedla služební zákon, EET, schválila přistoupení k fiskálnímu paktu EU a prosadila zákon o rozpočtové odpovědnosti. Zároveň ale vyměnila sedm ministrů a kvůli osmému se nakonec poroučí celá.
3. 5. 2017|
Spadnou pod stůl? Vládu ještě čeká rozhodování o minimální mzdě i vyšších platech
Ohlášený konec vlády znamená, že některé očekávané zákony a především vládní nařízení možná spadnou pod stůl. Bylo by tomu tak zejména v případě předčasných voleb, část připravovaných předpisů ale zřejmě nespatří světlo světa ani v případě, že poslanecká sněmovna vydrží až do října. V ohrožení je například zvýšení minimální mzdy nebo platů zaměstnanců ve veřejném sektoru.
3. 5. 2017|ČT24
Události komentáře
Babiš chce dovládnout v demisi. Nevidí rozdíl mezi tím a rozhádanou koalicí
Pokračovat ve vládnutí ve stávající sestavě až do voleb, byť bude vláda v demisi, je podle vicepremiéra a předsedy ANO Andreje Babiše možné. V Událostech, komentářích řekl, že nevnímá rozdíl mezi vládnutím v rozhádané koalici a kabinetem v demisi. Opoziční politici by však uvítali předčasné volby, které by přitom musely být v nejbližších dvou měsících.
2. 5. 2017Aktualizováno2. 5. 2017, 23:45|
„Šedý“ Sobotka překvapil i za hranicemi. Zeman bude chtít ukázat sílu, píší Slováci
Oznámení premiéra Sobotky, že vláda podá demisi, překvapilo i zahraniční komentátory. Slovenský lis SME napsal, že na tahu je prezident Miloš Zeman, který může jmenovat vlastní kabinet nebo tlačit na předčasné volby. O situaci v Česku informovala rovněž ruská agentura TASS nebo čínská Nová Čína. Podle DPA „šedý“ Sobotka ukázal rozhodnost, Bloomberg zase píše o tom, že nestabilita vlád je pro Česko charakteristická.
2. 5. 2017|
Demise vlády by podle analytiků mohla rozkolísat kurz koruny
Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) oznámil, že podá demisi své vlády. Podle analytiků oslovených ČTK lze očekávat reakci hlavně u kurzu koruny, který by mohl být více rozkolísaný. Demise by ale neměla ohrozit vývoj ekonomiky ani vnímání země zahraničními investory, míní analytici. Česko totiž těží z předchozí dlouhé stability.
2. 5. 2017|