TÉMA

Vodopád

Archeologové našli nejstarší dřevěnou stavbu. Vznikla statisíce let předtím, než se na Zemi objevil Homo sapiens

Archeologové, kteří zkoumali nařezané klády a další dřevěné nástroje na nalezišti poblíž vodopádů Kalambo v Zambii, zjistili, že toto osídlení je mnohem starší, než dříve předpokládali. Artefakty podle nich pocházejí z doby před téměř půl milionem let – to znamená, že je nemohl vytvořit náš druh Homo sapiens. Vědci to popsali v odborném časopise Nature.
26. 9. 2023|

Rusům hraje u finských vodopádů ukrajinská hymna. Všichni Putina nepodporujeme, hájí se turista

Dav lidí se shromažďuje ve východofinském městě Imatra, aby mohl z mostu sledovat velkolepou podívanou, stejnojmenný vodopád. Ve stejný čas každý den tam pouští pro potěchu turistů vodu starým korytem řeky s kaskádami. Pohled na divokou vodu je doprovázen hudbou finského skladatele Jeana Sibelia. Atrakci si oblíbili zejména ruští turisté, místo v roce 1772 navštívila i panovnice Kateřina Veliká. Od konce července ale návštěva Rusům poněkud zhořkla. Imatra totiž na začátku každé exhibice pouští ukrajinskou hymnu, na protest proti invazi na Ukrajinu, píše agentura AFP.
14. 8. 2022|

Stavba vodopádu v centru Olomouce má zpoždění. Část lidí projekt kritizuje

Znovuobnovený vodopád v Bezručových sadech v Olomouci stále není v provozu. Funkční měl být v polovině srpna tak, aby doplnil letní etapu květinové výstavy Flora Olomouc, která probíhá v těchto dnech. Radnice tvrdí, že chyba je v dodavatelích, navíc v průběhu realizace se projekt musel i upravovat. Řadě lidí se navíc počin zhotovitele, čili Výstaviště Flora, nelíbí. Kritizují například to, že u stavby chyběl architekt.
20. 8. 2021Aktualizováno20. 8. 2021, 18:43|

Olomouc staví vodopád. V létě ho uvidí návštěvníci Flory

V Bezručových sadech v centru Olomouce byla zahájena stavba vodopádu, který v těchto místech fungoval do 80. let minulého století. Pod hradbami a skalisky Výstaviště Flora Olomouc připravuje jámu, kde bude v podzemí umístěna technologie celého zařízení a nad ní bazén se schodištěm. Vodopád by měl být zprovozněn v první polovině srpna.
2. 7. 2021|

Největší vodopád světa není v Americe, ale v Africe, odhalili čeští vědci

Nejvyšším vodopádem světa je Tugela v Jihoafrické republice. Jeho výška je 983 metrů, což je o čtyři metry více než u dosud uváděné jedničky Salto Ángel ve Venezuele, tvrdí skupina českých geodetů, která v listopadu jihoafrický vodopád přeměřila.
12. 12. 2016|