TÉMA

Brzkov

Vysočina umožní stavbu větrných elektráren, chce je koncentrovat do konkrétních lokalit

Kraj Vysočina zmírnil svůj postoj ke stavbě nových větrných elektráren. Dříve je bez výjimky odmítal, nově však připustil, že by na některých místech vyrůst mohly. Větrné parky chce ale zcelit do jednotlivých lokalit, aby větrníky nerostly na každém kopci. Investoři teď jednají více než s desítkou obcí. Úřady posuzují možné dopady na okolní krajinu u sedmnácti zvažovaných větrných elektráren.
20. 3. 2024|

Diamo chce přepočítat zásoby uranu v Brzkově. Obce bijí na poplach

Brzkov a další tři blízké obce dál pokračují v boji proti zvažovanému znovuotevření uranového dolu. Státní těžařský podnik Diamo totiž u brzkovského ložiska nově požádal o stanovení průzkumného území. Místní mají strach, že to povede k těžbě. Navíc to podle nich výrazně snižuje cenu pozemků a znemožňuje rozvoj obcí.
8. 12. 2016|

Obce kolem Brzkova chtějí změnit horní zákon, který jim nahání uranový strach

Obce a vlastníci soukromých pozemků kolem Brzkova chtějí prosadit změnu horního zákona. Kritizují, že jeho ustanovení pocházejí z roku 1988 a dostatečně nechrání soukromé vlastnictví. Nejvíc jim vadí, že stát chce bez jejich souhlasu několikanásobně rozšířit chráněné ložiskové území nad tamními nalezišti uranu.
22. 6. 2016Aktualizováno22. 6. 2016, 19:45|

Brzkovští protestují proti těžbě uranu i přístupu ministra

V Brzkově na Jihlavsku přibližně sedm desítek lidí protestovalo proti údajné aroganci ministra průmyslu a obchodu (MPO) Jana Mládka (ČSSD). Podle zástupců obcí, které nesouhlasí s plány na těžbu uranu v ložisku Brzkov - Horní Věžnice, Mládek prohlásil, že je zhnusen kampaní, která se proti těmto plánům vede. Přítomní vyjádřili protest dvěma minutami ticha a cinkáním klíči. Podle mluvčího MPO Františka Kotrby ale Mládek nikoho neurážel, pouze byl nucen reagovat na hrubě zkreslené a občany matoucí informace.
18. 3. 2016Aktualizováno18. 3. 2016, 19:05|

U stolu ohledně těžby uranu chceme sedět i my, říkají obce kolem Brzkova

Brzkov, Polná, Přibyslav, Věžnice – to jsou čtyři obce na Jihlavsku, které společně bojují proti plánované těžbě uranu. Nyní se obrátily na vládu s požadavkem, aby se jejich zástupci stali i s vlastníky pozemků dalšími účastníky řízení o rozšíření chráněného ložiskového území.
11. 3. 2016Aktualizováno11. 3. 2016, 18:03|

Vysočinské obce se budou společně bránit proti uranu

Přibyslav (Havlíčkobrodsko) – Na společném postupu proti zahájení těžby uranu u Brzkova na Jihlavsku se domluvili starostové čtyř obcí a měst, kterých by se těžba bezprostředně dotkla. Brzkov spolu s Věžnicí, Polnou a Přibyslaví reagovali podle přibyslavského starosty Martina Kamaráda na kroky státního podniku Diamo, který začal připravovat rozšíření chráněného ložiskového území u Brzkova o sousední lokalitu Horní Věžnice.
1. 7. 2015|

Bude se na Vysočině znovu těžit uran?

Bude se v Brzkově na Vysočině znovu těžit uran? Ve středu večer se o tom v obci diskutovalo. Místní lidé se od státní těžařské firmy DIAMO dozvěděli, že ještě letos by mělo začít posuzování vlivu těžby na životní prostředí. Dnes pak v Dolní Cerekvi proběhla diskuse ekologických nevládních organizací a obyvatel se zástupci Správy úložišť radioaktivních odpadů. Dolní Cerekev je totiž jedním z míst, kde se uvažuje o možném vzniku úložiště vyhořelého jaderného paliva.
12. 3. 2015Aktualizováno12. 3. 2015, 20:15|