Nepálský šerpa zkolaboval v Himaláji. Česká výprava mu pomohla

Události: Záchrana nepálského šerpy (zdroj: ČT24)

Je to příběh o záchraně lidského života v drsných podmínkách. Česká výprava pomohla nepálskému šerpovi, který zkolaboval při výstupu na horu Ama Dablam v Himálaji. Horský průvodce přežil díky rychlé odborné pomoci a přivolání vrtulníku. Ten jej transportoval do nemocnice.

Lékař, horský záchranář a horský vůdce – trojice Čechů, díky níž je naživu mladý nepálský šerpa. „Kdyby se ho nepodařilo transportovat během hodiny, co se akce spustila, tak by to nedopadlo úplně dobře,“ přiblížil jeden z účastníků události Jiří Trávníček.

Horolezci čekali v táboře v necelých šesti tisících metrech na kolegu, během toho se jejich průvodce zhroutil. „Zaslechli jsme takový zvláštní zvuk, takové chrčení. Dutý náraz, jak když spadne batoh,“ pokračoval záchranář z Jizerských hor Tomáš Prchal. Zhoršující se stav šerpy musela výprava řešit rychle, o pomoc volali telefonem do Káthmándú.

To, že zdravotní indispozici šerpy nebudou schopni vyřešit na místě a bude muset být transportován vrtulníkem, potvrdil i primář oddělení hematologie a krevní transfuze Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miloš Bohoněk.

Záchrana musela podle členů výpravy proběhnout na dlouhém laně. „Jako v podvěsu, takže těch helikoptér je třeba v Nepálu dvě nebo tři,“ upřesnil Trávníček. Právě kvůli tomu byla cena za nasazení vrtulníku vysoká – šestnáct tisíc dolarů. Pojistka průvodci pokryla třetinu nákladů, zbytek vykryla naše agentura, dodal Trávníček.

Nepálský šerpa následně putoval na vyšetření do nemocnice v Káthmándú, výsledky vyšetření však nejsou známé.