„Úžasný výkon“ nepálského šerpy na Everestu. Horolezce snesl na zádech z takzvané zóny smrti

Události: Šerpa zachránil kolabujícího horolezce ze „zóny smrti“ na Everestu (zdroj: ČT24)

Další nepálský šerpa se zapsal do historie dobývání Mount Everestu. Těsně pod vrcholem nejvyšší hory světa přerušil výstup a na svých zádech snesl zpět osamělého a zcela vyčerpaného horolezce. Zachráněný Malajec by jinak nejspíš zemřel. Podle slavného českého horolezce Radka Jaroše je to „úžasný výkon“.

K nebývalé události došlo letos 18. května. Malajsijský lezec se dostal až pod vrchol Everestu, neměl ale sílu pokračovat dál. Vítr a teplota pod minus třiceti stupni Celsia znamenaly takřka jistou smrt. „Stoupal jsem na vrchol s čínským klientem, okolo půl jedné až jedné ráno. Narazil jsem na něj na Balkoně,“ vzpomíná třicetiletý nepálský šerpa.

Takzvaný Balkon leží v zóně smrti. Vysílený muž se držel lana a byl sám. Šerpa přesvědčil svého platícího klienta, ať dobytí vrcholu kvůli němu vzdá. Malajsijce pak zabalil do karimatek, poté ho spouštěl po sněhu a na místech s kameny nesl krok za krokem na zádech celých šest set výškových metrů.

Šťastný konec

Cesta zabrala šerpovi šest hodin. Z třetího tábora pak ochromeného muže vyzvedl vrtulník. I to bylo riskantní. Po týdnu v nemocnici jel ale horolezec živý domů.

„Musím smeknout, pokud vím, v jaké výšce a v jaké situaci se ta záchrana odehrávala. Pravidlo každého záchranáře je neohrozit sama sebe. V podstatě bych řekl, že v téhle výšce téměř nejde nikoho zachránit. Takže opravdu úžasný výkon,“ okomentoval šerpův hrdinný čin horolezec Radek Jaroš.

Gelje Sherpa (ve světlém) a Ngima Tashi Sherpa, který zachránil malajského horolezce
Zdroj: Navesh Chitrakar/Reuters

Samotný šerpa svého rozhodnutí nelituje. „Bylo důležité ho zachránit, i od vrcholu. Peníze si mohu vydělat jindy,“ míní šerpa. Letos na jaře na Everestu zahynulo už dvanáct horolezců a dobrodruhů a pět dalších se pohřešuje.

„Zácpy“ na Everestu zvyšují rizika

Nepálské úřady vydaly pro končící jarní sezonu rekordních 478 povolení k výstupu. „Počty lidí a jejich nezkušenost je tam obrovská. Myslím si, že až jednou přijde špatné počasí v den vrcholového výstupu, tak se tam odehraje hodně obrovská tragédie,“ obává se Jaroš.

Na titulní stránky světových novin se v roce 2019 dostaly snímky „dopravní zácpy“, při níž v nejvyšších partiích Mount Everestu uvízly desítky horolezců. Nepál ve stejném roce vydal 381 povolení pro výstup.

Za jedno povolení si himálajská země účtuje v přepočtu 235 tisíc korun, přičemž až na desetinásobek této sumy může vyjít horolezce celá expedice. Částka zpravidla zahrnuje výdaje na vybavení, stany, vnitrostátní lety, jídlo, kyslíkové lahve či tým místních nosičů a průvodců.

Mount Everest leží na hranici mezi Nepálem a Čínou, výstup lze podniknout z obou zemí. Čínské úřady však od roku 2019 nevydávají povolení pro zahraniční horolezce a mimo jiné požadují, aby uchazeč o výstup předtím absolvoval výstup na alespoň jednu horu vyšší než 8000 metrů. Opatření přiměla řadu Číňanů, aby se pokusili o výstup z nepálské strany.