Polsko chce víc využívat obnovitelné zdroje, čeká ho ale dlouhá cesta

Horizont ČT24: Polská energetika (zdroj: ČT24)

Polskou energetiku čekají změny. Ze všech evropských je nejzávislejší na uhlí, chce se daleko víc spoléhat na obnovitelné zdroje. Rozvíjet je budou soukromí investoři. Stát pak masivně investuje do rozvoje dosud chybějícího jádra nebo modernizace přenosové soustavy.

Porąbka-Żar je jediná přečerpávací elektrárna v Polsku umístěná v nitru hory, napájet může až 200 tisíc domácností. Její turbína se otočí 600krát za minutu. Pokud ve směru hodinových ručiček, znamená to, že pumpuje vodu nahoru a energii spotřebovává, pokud proti směru hodinových ručiček, energii vyrábí.

Elektrárna tak slouží jako baterie. Stabilní zdroj, který vykrývá propady v produkci těch méně stabilních – třeba větrných farem nebo fotovoltaiky.

Čím více se bude Polsko spoléhat na vítr a slunce, tím větší bude potřeba takovýchto „baterií“. Proto je rozšíření Porąbky-Żar, kam dodávají díly i české firmy, součástí širšího plánu na proměnu polské energetiky. V současnosti se sedmdesát procent elektřiny vyrábí z uhlí a asi pětina z obnovitelných zdrojů. Poměr se má do patnácti let otočit.

Energetika Polska
Zdroj: ČT24

„Do roku 2040 se předpokládá, že se polská energetika opře o obnovitelné zdroje a atom. Ale nejdříve budeme muset vyřešit pár problémů,“ říká expert Daniel Czyżewski, který pracuje pro web Energetyka24.

A to především začít stavby jaderných elektráren. V plánu jsou dvě, do země se ještě nekoplo, smlouvy stihla podepsat současná vláda. Opozice, která se po volbách chystá na převzetí moci, její kroky zváží. A slibuje, že na druhý problém – kapacitu přenosové soustavy – odblokuje v přepočtu 400 miliard korun z evropských fondů.

Polsko reaguje na vývoj kolem Green Dealu, řekl poradce v oboru plynárenství Vratislav Ludvík. Je tam zatím jeden terminál LNG a druhý se má stavět. „Polsko bylo jednou z prvních zemí, kam ruský plyn netekl.“