Svých pět dětí poslala s manželem do Polska, sama brání Ukrajinu

Studio ČT24: Armádní důstojnice Oksana Ivanecová (zdroj: ČT24)

Na začátku ruské invaze na Ukrajinu poslala svých pět dětí i s manželem z Charkova do zahraničí. Sama plní povinnost vůči vlasti. O své službě v agentuře Army Inform podřízené Ministerstvu obrany Ukrajiny s ČT promluvila podplukovnice Oksana Ivanecová.

„Protože jsem důstojnice ukrajinské armády – sloužím už 25 let,“ vysvětluje Ivanecová, proč se rozhodla s rodinou rozloučit a v zemi zůstat. „Když Putin rozpoutal válku proti naší zemi, neměla jsem žádnou jinou alternativu. Možná to vyzní nadneseně, ale já jsem přísahala věrnost Ukrajině, takže jsem chápala, že musím zůstat se svou vlastí až do konce,“ říká.

Její rodina odjela do Polska 6. března, od té doby se s ní ještě ani jednou nesetkala. „Já se snažím plně ponořit do služby, aby mi to rychleji uteklo,“ popisuje, jak se vyrovnává se situací. „Vím, že za měsíc odejdu na dovolenou a rodinu uvidím.“

Ivanecová pracuje jako zvláštní dopisovatelka a informuje o situaci na bojišti a osvobozených územích. Podává prý rovněž také svědectví o hrdinství ukrajinských vojáků. „Chtěla bych napsat o každém z nich, protože všechno nechali za sebou, rozloučili se s rodinami a plní svoje povinnosti,“ říká.

Pro ukrajinské vojáky je podle ní příznačná obětavost. „Jsou to lidé, kteří se třeba sami přihlásili do domobrany, aniž by měli jakoukoliv vojenskou zkušenost. Viděla jsem ty fronty 24. a 25. února. Lidé stáli v dlouhých frontách, aby se mohli na vojenské správě přihlásit do armády nebo domobrany,“ vypráví.