Separatisté z Papuy zabili šest indonéských vojáků. Novozélenský pilot zůstává stále v zajetí

Na ostrově Papua, který je součástí Indonésie, napadli separatisté armádní stanoviště a nejméně šest vojáků zabili. Další desítky příslušníků indonéských jednotek se pohřešují, uvedla v neděli agentura AP s odvoláním na armádu a povstalce. Zabití vojáci byli součástí mise na osvobození novozélandského pilota, kterého separatisté ze Západní Papuy drží už víc než dva měsíce v zajetí.

Útočníci z Národní osvobozenecké armády Západní Papuy (TPNPB) podnikli útok na stanoviště indonéské armády v kopcovité oblasti, která je baštou rebelů, bojujících od šedesátých let minulého století proti nadvládě Indonésie.

Mluvčí indonéských jednotek v oblasti, plukovník Herman Taryaman, rovněž potvrdil, že vojáci na armádním stanovišti Mugi byli součástí sil vyslaných pátrat po uneseném novozélandském pilotovi Marku Mehrtensovi, kterého povstalci unesli v únoru.

Úřady nyní podle plukovníka hledají třicet pohřešovaných vojáků, včetně devíti, které zřejmě rebelové zajali. „Stále nevíme, kolik přesně vojáků zahynulo či bylo zraněno. Pátrání pokračuje, ale hustý déšť, mlha a chybějící spojení brzdí naše úsilí,“ řekl.

Ukončete vojenské operace na Papuy, vzkázali povstalci Jakartě

Podle armádního hlášení bylo na stanovišti ve vesnici Mugi Mam zhruba šestatřicet vojáků, z nichž povstalci šest zabili, devět zajali a jednadvacet přiměli k útěku do džungle. Sobotní přestřelka se stala nejnovější epizodou v řadě násilností na Papui v posledních letech. 

Mluvčí povstalců Sebby Sambom potvrdil útok, který byl podle něj odvetou za zabití dvou rebelů v přestřelce minulý měsíc. Tvrdil, že skupina povstalců, které velí Egianus Kogoya, při sobotním útoku zabila nejméně devět vojáků, a vyzval indonéskou vládu k ukončení vojenských operací. 

Do povědomí světové veřejnosti se požadavky separatistů znovu dostaly po zajetí novozélandského pilota, který je stále v jejich zajetí. „Indonéská vláda musí ukončit své operace a projevit ochotu vést jednání s našimi vůdci za zprostředkování neutrální třetí strany z agentury OSN,“ řekl. 

Skupina podle něj už nabídla jednání indonéské a novozélandské vládě ohledně zajatého pilota, ale dosud nedostala odpověď. Indonésie opakovaně odmítla se záchrannou operací pomoc Nového Zélandu. 

Tlak od šedesátých let

Na přírodní zdroje bohatá západní polovina ostrova Nová Guinea o nezávislost usiluje od roku 1969, kdy se podle Reuters kontroverzním způsobem dostala pod indonéskou správu na základě hlasování, na které dohlížela OSN.

Od roku 2018 konflikt postupně sílí a separatisté podnikají čím dál smrtelnější a častější útoky. Ozbrojená odnož Hnutí za svobodnou Papuu (OPM) v poslední době získává více zbraní, mimo jiné i přepadáváním a krádežemi na armádních stanovištích, přeshraničními nákupy a nelegálním nákupem zbraní indonéské vlády. Vyplývá to z loňské zprávy Institutu pro politickou analýzu konfliktů.