Biden navštívil hurikánem zpustošenou Floridu, obyvatelům slíbil pomoc s obnovou

Americký prezident Joe Biden ve středu navštívil Floridu zdevastovanou hurikánem Ian a slíbil, že jeho vláda udělá všechno pro to, aby místním obyvatelům pomohla s obnovou jejich měst a obcí. Když se prezident setkal s místními občany, po jeho boku stál floridský republikánský guvernér Ron DeSantis, Bidenův možný soupeř v prezidentském klání v roce 2024. Oba muži shodně uvedli, že politika teď musí jít stranou.

„Dnes máme jen jednu práci a tou prací je zajistit, aby lidé na Floridě dostali vše, co potřebují pro úplnou, důkladnou obnovu,“ řekl Biden během návštěvy jihozápadní Floridy. „Bude to trvat zatraceně dlouho, ale doufejme, že se na cestě neobjeví žádné další překážky,“ dodal a zdůraznil, že pro obyvatele tu „budou, i když už vypnou televizní kamery“.

Hurikán Ian si vyžádal nejméně čtyřiaosmdesát potvrzených obětí, z toho pětasedmdesát právě na Floridě. Mnoho obyvatel i nadále čeká na obnovení dodávek elektřiny. Více než polovina obětí je z okresu Lee na floridském západním pobřeží, kam Ian dorazil s rychlostí větru téměř 250 kilometrů v hodině a zcela zdevastoval některá města.

Zpustošenou krajinu viděl i Biden, který oblastí projížděl. Pole u silnice byla stále zaplavená vodou, která vytvořila obrovské laguny, podél cesty ležely větrem zlámané stromy, některé vyvrácené i s kořeny.