Izrael buduje potrubí do Galilejského jezera, bude tam přivádět odsolenou mořskou vodu

Události: Izrael dokončuje potrubí pro Galilejské jezero (zdroj: ČT24)

Izrael bude od příštího roku jako první země světa používat odsolenou mořskou vodu na doplňování přírodního sladkovodního zdroje. Staví třináct kilometrů dlouhé potrubí svedené do Galilejského jezera. Tímto způsobem se může regulovat výška jezerní hladiny v případě delšího sucha.

Až donedávna mělo hospodaření s vodou v Izraeli jednoznačný směr: ze severu na vyprahlý jih. Kvůli rozvodu vody z Galilejského jezera do domů a na farmy se postavil i více než třicet kilometrů dlouhý umělý kanál.

Před pár lety se směr začal obracet. Na pobřeží funguje už pět odsolovacích zařízení, která pokrývají šedesát procent celostátní spotřeby vody.

Dosud se takto získaná voda využívala jen pro potřeby domácností a farmářů. Produkce odsolené vody už je ale tak velká, že se voda může vracet do přírody.

„Je to velmi nákladný projekt. Odhadujeme, že celkové potřebné náklady na výstavbu i provoz, rozplánované až do roku 2050, budou zhruba činit 2,5 miliardy dolarů,“ uvedla Lea Kronewetterová z izraelského Úřadu pro vodní hospodářství.

Konec čekání na déšť

Z hor sestupuje kapacitní potrubí o průměru téměř dva metry. Odsolenou vodu vypouští do přírodního potoka, který po zhruba pěti kilometrech ústí do Galilejského jezera. Když neprší, trpí totiž Galilejské jezero suchem. Například v roce 2018 se hladina dostala více než pět metrů pod maximální kapacitu. Tehdy zbývalo jen čekat na déšť, díky potrubí bude možné jezero doplnit odsolenou vodou.

Jde o světové prvenství. „Neobáváme se, že by odsolená voda měla na jezero nějaké škodlivé ekologické dopady,“ ujišťuje Úřad pro vodní hospodářství. Součástí projektu byly laboratorní testy.

Systém má začít fungovat, zatím ve zkušebním režimu, na jaře příštího roku.