Do Záporoží dorazil evakuační konvoj z Mariupolu. Lvovská oblast hlásí raketový útok

Události: Do Záporoží dorazil evakuační konvoj z Mariupolu (zdroj: ČT24)

Do Záporoží dorazil konvoj asi pěti set aut s lidmi evakuovanými z Mariupolu. Podle ukrajinských zdrojů dopadly na mariupolské ocelárny Azovstal, kde se skrývají poslední obránci města, fosforové bomby. Informaci ale nebylo možné nezávisle ověřit. Při raketovém úderu byla zasažena část vojenské infrastruktury ve Lvovské oblasti. Prezident Volodymyr Zelenskyj upozornil, že se ruští okupanti snaží na Ukrajině dosáhnout alespoň částečného vítězství. Podle britského vojenského zpravodajství však jejich ofenziva na Donbasu ztratila dynamiku a je nepravděpodobné, že by v příštích třiceti dnech urychlili svůj postup.

On-line přenos

Rusko-ukrajinská válka (květen 2022)

  • 6:47

    Ukrajinské město Apostolove, které leží sedmatřicet kilometrů od města Kryvyj Rih, zasáhly ruské rakety. Starosta města Andrej Osa oznámil, že o život přišli čtyři lidé a jeden byl zraněn, píše ukrajinský server The Kyiv Independent.

  • 5:54

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě.

    Ukrajinský voják v zákopech na donbaské frontě, Autor: Gleb Garanich, Zdroj: Reuters
    Zdroj: ČT24
  • 5:49

    Výkonný ředitel Agentury Evropské unie pro bezpečnost letectví Patrik Ky prohlásil, že se velmi obává o bezpečí na Západě vyrobených letounů, pokud budou v Rusku létat bez přístupu k náhradním dílům a řádné údržbě. Rusko nemá kvůli sankcím za invazi na Ukrajinu k servisu a náhradním dílům přístup.

V neděli ráno byl ohlášen útok v západní části Ukrajiny. Podle gubernátora Lvovské oblasti Maxima Kozyckého raketové ostřelování zasáhlo vojenskou infrastrukturu v javorivském regionu poblíž polských hranic.

„Čtyři nepřátelské rakety zasáhly jednu z vojenských infrastruktur, objekt je zcela zničen,“ uvedl gubernátor na síti Telegram. „Podle předběžných informací nejsou žádné oběti. Nikdo nevyhledal lékařskou pomoc,“ dodal.  Agentura Reuters nebyla schopna zprávy nezávisle ověřit.

Regionální velení ukrajinského letectva uvedlo, že několik raket bylo na Lvovskou oblast v časných ranních hodinách odpáleno z Černého moře. Dvě rakety byly údajně zničeny před dopadem na cíl.

Ruské ministerstvo obrany v neděli uvedlo, že jeho síly ostřelovaly ukrajinské pozice na východě Ukrajiny raketami, které mířily na dvě velitelská stanoviště, jedenáct pozic rot a čtyři dělostřelecké sklady na čtyřech místech východního Doněcka. Agentura Reuters připomněla, že zprávy nebylo možné nezávisle ověřit.

Lidé z Mariupolu dorazili do Záporoží
Zdroj: Gleb Garanich/Reuters

Evakuace z Mariupolu

Evakuovaní z Mariupolu zamířili nejdříve do osmdesát kilometrů vzdáleného Berdaňsku, odtud pokračovali na severozápad do Záporoží.

„Byla mezi námi spousta starších lidí. Cesta byla zničující. Ale stálo to za to,“ řekl po příjezdu konvoje do Záporoží čtyřiasedmdesátiletý Nikolaj Pavlov. Třiašedesátiletá Iryna Petrenková zase uvedla, že v Mariupolu i po začátku bojů zůstala, aby se postarala o svou matku. Ta ale později zemřela. „Pohřbili jsme ji vedle jejího domu, nebylo kam jinam,“ popsala.

Podle poradce starosty Mariupolu šlo o největší jednorázovou evakuaci z města od začátku ruské invaze 24. února. V rukou ukrajinských obránců zůstává v Mariupolu pouze areál oceláren Azovstal.

Mariupolský radní Petro Andrjučenko v neděli na Telegramu napsal, že Azovstal byl ostřelován fosforovými bombami, ale informaci zatím nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. „Peklo přišlo na Zemi. Do Azovstalu,“ napsal místní politik, který své tvrzení doprovodil videem s ohnivým deštěm nad ocelárnami. Používání fosforových bomb, které se vzněcují při kontaktu s kyslíkem a způsobují značné utrpení a rozsáhlé škody, je zakázáno.

V okolí slévárny se odehrávají tvrdé boje na blízko. Stále častěji ale obraz války vypadá spíš takto: údery z dálky, důraz na techniku a těžký arzenál. „Válka se posunula na novou úroveň dělostřeleckého souboje na dálku. Oni pálí na nás, my pálíme na ně,“ uvedl velitel místního pluku Serhij. 

„Velmi složitá“ situace na Donbasu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém nočním videoprohlášení varoval, že se ruské síly snaží dosáhnout na Ukrajině alespoň částečného vítězství a že situace na Donbasu na východě země je nadále „velmi složitá“.

„Jsem vděčný všem, kdo drží obranu a usilují o to, aby se situace nejen na Donbasu, ale i na azovském pobřeží a v Chersonu přiblížila tomu, co se děje v Charkovské oblasti,“ sdělil Zelenskyj. V Charkovské oblasti podnikají ukrajinské síly protiofenzivu a podle starosty Charkova Ihora Těrechova se ruští vojáci od města stáhli.

Ruská armáda ale postupuje v Donbasu směrem na Severodoněck a Lysyčansk. Dobyla vesnici Oleksandropillja, odkud se ukrajinští obránci stáhli na sever.

Hlášen je v neděli také další údajný útok na ruské území z Ukrajiny. Jeden člověk byl zraněn, když ukrajinské síly střílely na ruskou vesnici poblíž hranic, uvedl ráno gubernátor západoruské Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov. Informaci nelze ověřit.

Při sobotním ostřelování Severodoněcku zemřeli dva lidé, uvedl na Facebooku hlava oblasti Serhij Hajdaj. V jiném příspěvku na sociální síti napsal, že Rusko v sobotu podniklo jedenáct dělostřeleckých útoků na Severodoněck. Rusové podle něj útočili i na nemocnici. Zranění utrpělo devět civilistů, kteří byli ošetřeni právě v poškozené nemocnici.

Zdůraznil, že zdravotnické zařízení i přes škody nadále funguje. Hajdaj kromě toho podle agentury Unian řekl, že ukrajinské síly mají v současnosti pod kontrolou deset procent Luhanské oblasti včetně Severodoněcku, Lysyčansku a okrajových částí Rubižného. Ruské útoky si v neděli vyžádaly životy tří civilních obyvatel také v Doněcké oblasti, uvedl oblastní gubernátor Pavlo Kyrylenko.

Británie neočekává rychlý postup Rusů

Podle britského vojenského zpravodajství to nevypadá, že by Moskva v blízké době výrazně urychlila invazní postup. „Za současných podmínek není pravděpodobné, že by Rusko dramaticky urychlilo svůj postup během příštích 30 dní,“ konstatují britští vojenští zpravodajci v hodnocení vývoje války. Ruská ofenziva na Donbase podle nich ztratila na síle a výrazně se opožďuje za plánem.

Kromě toho Kreml dosud pravděpodobně přišel o třetinu pozemních vojenských sil, které do ofenzivy zapojil v únoru. V posledním měsíci se ruské armádě nepodařilo dosáhnout výrazných územních zisků, a naopak se potýká s vysokou mírou opotřebování.

O výrazných ztrátách v ruské armádě se hovoří také v nedělním pravidelném hlášení generálního štábu ukrajinské armády. Některé ruské jednotky mají podle štábu méně než dvacet procent plného stavu. U města Popasna v Luhanské oblasti se musely jednotky výsadkových vojsk ruských ozbrojených sil spojit se zástupci ruských soukromých vojenských společností, aby mohly fungovat, sdělil štáb. Rusko se snaží ztráty kompenzovat a v současnosti pořádá v příhraničních oblastech výcvik až dvou a půl tisíce záložníků.

Špatná strategie, která šokuje

Některé taktické chyby, kterých se dopouštějí invazní vojska na Ukrajině, šokují i ruské vojenské komentátory, uvedl ve svém zhodnocení bojů americký Institut pro studium války (ISW). Jednou z nich je například středeční pokus o překročení řeky Siverskyj (Severní) Doněc na západ od Severodoněcku přes pontonový most, při němž ruská motostřelecká brigáda utrpěla zdrcující ztráty.

„Pokus o překročení této řeky vyjevil překvapující nedostatek smyslu pro taktiku. Satelitní snímky ukázaly poničená ruská vozidla, nakupená po obou stranách zničeného mostu. Ukrajinští dělostřelci měli možnost zabít stovky (lidí) a zničit mnoho vozidel díky úderům soustředěným na jedno místo,“ uvedl ISW.

Ruská strategie byla v tomto případě natolik diletantská, že ji podle ISW začali kritizovat i prominentní ruští vojenští blogeři, kteří do té doby silám své země fandili. Vojenští komentátoři z Ruska si také stěžují, že kvůli všudypřítomné domácí propagandě je pro ně těžké zhodnotit reálnou situaci.

„Komentáře těchto blogerů, které čte mnoho lidí, by v Rusku mohly podnítit pochybnosti o ruských vyhlídkách ve válce a o kompetentnosti armádních velitelů,“ napsali analytici z ISW. Ztráty v motostřelecké brigádě by také mohly okupantům ztížit jejich snahy o izolování Severodoněcku a Lysyčansku ze severu.