Na jihozápadě Francie při požáru zahynulo nejméně sedm lidí

Nejméně sedm lidí, včetně dvou dětí, zemřelo v noci na pondělí při požáru, který vyvolal výbuch nedaleko města Perpignan na jihozápadě Francie. Jeden muž je vážně zraněný a tři další lidé utrpěli zranění lehká, uvedla agentura AFP s odvoláním na státního zástupce. Příčina výbuchu zatím není jasná.

Po výbuchu, k němuž došlo kolem půl druhé ráno na hlavní ulici malého přímořského města Saint-Laurent-de-la-Salanque, vypukl požár v malých dvoupatrových budovách po obou stranách ulice. V několika domech se propadly podlahy.

Záchranáři v troskách budov, v jejichž přízemí se nacházel obchod s potravinami a rychlé občerstvení, ráno objevili prvních pět těl. Státní zástupce Jean-David Cavaillé v poledne na tiskové konferenci uvedl, že obětí je sedm a i tento počet je jen předběžný. Mezi zemřelými jsou dvě děti.

Počet zemřelých potvrdil i francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin, který oznámil, že přerušil pracovní cestu do Montpellier, aby zamířil na místo požáru.

Naprostá panika, popisuje sousedka

„Když jsem otevřela okno, z protějšího domu volala o pomoc nějaká paní, ale pak už jsem její hlas neslyšela. Budovy zpustošily plameny, byla to naprostá panika,“ popsala noc 59letá Nadine Bretová. 

Zdravotníci do nemocnice převezli asi 30letého muže, který vyskočil z druhého patra, aby unikl plamenům. Další tři lidé utrpěli lehká zranění. Úřady evakuovaly blíže neurčený počet lidí.

V Saint-Laurent-de-la-Salanque v jihofrancouzském departementu Východní Pyreneje v pondělí zasahuje několik hasičských vozů a jeřáb, v noci bylo mobilizováno přes sto hasičů. Úřady zahájily vyšetřování příčiny výbuchu. „V myšlenkách jsme s oběťmi a jejich rodinami. Budeme se snažit jim v této tragické situaci co nejlépe pomoci,“ uvedla tamní radnice v prohlášení.