Skotští konzervativci vyzývají Johnsona k rezignaci. Jeho omluva za večírek během pandemie je podle nich směšná

Ke kritice Borise Johnsona za účast na večírku v premiérském sídle v době pandemie se vedle opozičních labouristů přidávají i představitelé vládní Konzervativní strany. Předseda skotských toryů Douglas Ross vyzval premiéra po jeho středečním vystoupení v Dolní sněmovně parlamentu k rezignaci a přidávají se k němu i další vládní poslanci.

Britský premiér Boris Johnson ve středu v Dolní sněmovně připustil svou účast na večírku v květnu roku 2020 v premiérském sídle v Downing Street a omluvil se za ni. Údajně se domníval, že jde o pracovní setkání odpovídající tehdejším restrikcím, které Johnsonova vláda vyhlásila ve snaze zpomalit šíření koronaviru.

Šéf opozičních labouristů Keir Starmer ale jeho vysvětlení označil za směšné a urážlivé a vyzval jej k rezignaci. K jeho výzvě se postupně přidali i zástupci vládních konzervativců –  poslanci William Wragg, Caroline Nokes, Roger Gale a vedoucí šéf skotských toryů Douglas Ross. 

Poslanec a člen skotského parlamentu Ross pro BBC uvedl, že měl s premiérem po jeho vystoupení v Dolní sněmovně „obtížnou konverzaci“. Oznámil také, že vedení strany informoval o své nedůvěře v Johnsonovy kompetence na pozici ministerského předsedy. 

„Je to premiér. Právě jeho vláda taková pravidla nastavila, a proto by měl být za svoje činy zodpovědný,“ uvedl skotský poslanec. K vyjádření nedůvěry pro britského premiéra by stačilo, kdyby 54 poslanců z řad konzervativců hlasovalo proti jeho setrvání ve funkci. 

Vyjádření nedůvěry Johnsonovi zatím nehrozí

„Johnson se velmi málo omlouvá a přiznává chybu, včera tak učinil v krátkém prohlášení, ale ti, kteří seděli přímo ve sněmovně, ať už ve vládních či opozičních lavicích, nebyli ze znění jeho prohlášení a omluvy nadšení,“ uvedl spolupracovník České televize ve Velké Británii Ivan Kytka. 

Připomíná, že případný proces vyjádření nedůvěry vládě je v britském politickém systému poměrně komplikovaný a seznam poslanců, který vyzývá současného premiéra k rezignaci, dosud není dostatečný. Podle Kytky celá kauza ze všeho nejvíc snižuje Johnsonovu popularitu a komplikuje další politické plány. 

Proti kritice několika vysoce postavených konzervativců se postavili členové vlády jako například ministr spravedlnosti a vicepremiér Dominic Raab. Také konzervativní lídr britské Dolní sněmovny Jacob Rees-Mogg emotivně reagoval na kritiku premiéra s tím, že šéfa skotských toryů označil za „poměrně lehkou váhu v politice“. 

Spolupracovník ČT Ivan Kytka komentuje problémy Borise Johnsona kvůli účasti na večírku během pandemie (zdroj: ČT24)

Večírek v době pandemie

Večírku, který se na zahradě premiérského sídla v Downing Street odehrál 20. května 2020, se mělo účastnit asi třicet lidí, kteří si s sebou měli přinést občerstvení a vlastní alkohol. 

V té době se spolu podle vládních nařízení nesměli stýkat více než dva lidé z různých domácností, a to pouze venku za dodržování rozestupu dvou metrů. Byly také zavřené školy, bary či restaurace.

Podle e-mailu, k němuž se dostala stanice ITV, poslal 20. května 2020 hlavní tajemník premiéra Martin Reynolds více než stovce zaměstnanců z Downing Street e-mail, v němž je vyzval, aby si na večírek přinesli alkohol a využili krásného počasí.