Artefakty na londýnské výstavě vyprávějí příběhy pasažérů Titanicu

Horizont ČT24: Výstava artefaktů z Titanicu (zdroj: ČT24)

Titanic fascinuje příznivce historie už přes sto let. V Londýně nyní probíhá výstava artefaktů, které vyprávějí příběhy pasažérů z první a zároveň poslední plavby legendárního parníku. Na kolosu se v dubnu 1912 plavilo z Evropy do Spojených států 2200 lidí, patnáct set z nich zemřelo.

Čtyřletá Louis Kinková patřila do malé skupiny pasažérů třetí třídy, které se podařilo katastrofu přežít. Její příběh připomínají boty, které měla osudnou noc na sobě.

„Pokud jde o předměty a příběhy, které nám vypráví, máme tady třeba deník. Vedl si ho muž z Finska. Je víceméně jediným známým deníkem na světě, který byl psán na Titanicu. Nalezen byl na mrtvém těle pasažéra,“ popisuje historik a kurátor výstavy Claes-Göran Wetterholm.

Návštěvníci si můžou prohlédnout dvě stovky předmětů v prostorech, které jsou do detailů propracovanou replikou interiéru parníku. Organizátoři chtějí, aby každý na vlastní kůži pocítil propast, která rozdělovala pasažéry první a třetí třídy.

„Myslíme, že lidé tak lépe porozumí příběhu Titanicu. Veškeré mýty, legendy a mylné představy tu jsou konfrontovány se skutečnými artefakty a příběhy,“ říká Luis Ferreiro z pořadatelské společnosti Musealia.

Osud nepotopitelné lodi se během víc než století stal pevnou součástí popkultury a symbolem mnohých tragédií moderní éry. Zkáza přepychového parníku inspirovala hudebníky, básníky i filmaře. Třeba velkofilm Jamese Camerona si po více než dekádu držel pověst nejdražšího filmu, a dosud zůstává také jedním z nejvýdělečnějších snímků.

Titanic se znovu vydá na moře

Kolem Titanicu vznikl tvrdý business. Momentálně vznikají hned dvě repliky lodi. Ta, kterou staví v Číně, bude mít oproti své předloze nespornou výhodu. Bude totiž skutečně nepotopitelná. Na moře se nikdy nevydá a bude součástí zábavního parku. Větší ambice má australský miliardář Clive Palmer, který chce modernizovaný Titanic 2 s původním designem vyslat na moře už příští rok.

Autentický zážitek slibuje i společnost OcenGate, která zájemce vezme ve speciálních ponorkách přímo k vraku na dně Atlantského oceánu. Po několika úspěšných misích už plánuje další na příští léto. Fanoušci nejslavnější lodi světa za cestu k Titanicu zaplatí čtvrt milionu dolarů.

Současný stav Titanicu
Zdroj: Atlantic Productions