Indický šéf obrany zemřel spolu s dalšími dvanácti lidmi při zřícení helikoptéry

Při zřícení helikoptéry na jihu Indie zemřel ve středu náčelník indického štábu obrany Bipin Ravat, jeho manželka a jedenáct dalších lidí. Podle agentury Reuters o tom informovalo indické letectvo.

Generál cestoval ze základny indického letectva ve státě Tamilnádu na přednášku na vojenské vysoké škole ve městě Wellington, vzdáleném asi 100 kilometrů. Vrtulník Mi-17 V5 ruské výroby se zřítil v horské oblasti u města Kúnúr. Místní televize ukázala záběry, jak záchranáři a vojáci vynášejí těla vyproštěná z trosek nahoru po strmých svazích.

„S hlubokým zármutkem oznamujeme, že byla potvrzena smrt generála Bipina Ravata, Madhuliky Ravatové a 11 dalších lidí na palubě,“ uvedlo letectvo v prohlášení.

Ze 14 lidí na palubě přežil jen jeden člověk, který byl hospitalizován se zraněními.

Náčelníkem štábu obrany byl Ravat od roku 2019

Ravat byl v roce 2019 kabinetem premiéra Naréndry Módího jmenován náčelníkem štábu obrany. Tato funkce byla zřízena s cílem sjednotit tři indické obranné složky, jimiž jsou armáda, námořnictvo a letectvo. Módí sdělil, že ho generálova smrt hluboce zarmoutila. O Ravatovi se vyjádřil jako o vlastenci, který přispěl k modernizaci armádních sil a bezpečnostního aparátu.

Soustrast rodinám obětí středeční nehody vyjádřil také český ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek. „Upřímnou soustrast rodině generála Ravata i (rodinám) dalších obětí,“ napsal Kulhánek na Twitteru.

Nehody indických vrtulníků

Indie používá desítky strojů Mi-17 V5. Létají v nich jak vysoce postavení armádní představitelé, tak i vládní ministři. Tento vojenský transportní vrtulník patří k těm nejsofistikovanějším, podotýká stanice BBC. Mnozí připisují vysoký počet leteckých nehod v Indii spíše stáří strojů.

V roce 2017 zemřelo sedm členů letectva a armády při nehodě vrtulníku Mi-17 v indickém státě Arunáčalpradéš. V předchozím roce se pak v Uttarákhandu při cvičení bezprostředně po startu zřítila stejná helikoptéra. Tato nehoda si nevyžádala žádné oběti.