Zemětřesení na Haiti si vyžádalo nejméně 227 obětí

Události ČT: Haiti zasáhlo silné zemětřesení (zdroj: ČT24)

Haiti zasáhlo v sobotu zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy stupnice. Americké úřady vydaly varování před vlnou tsunami, zhruba po dvou hodinách však bylo odvoláno. Zemětřesení si vyžádalo nejméně 227 obětí. Podle agentury Reuters jsou hlášeny též stovky zraněných a pohřešovaných. Haitská vláda vyhlásila kvůli zemětřesení na měsíc stav nouze.

Ohnisko silného zemětřesení bylo v hloubce deseti kilometrů a epicentrum asi 150 kilometrů západně od metropole. Otřesy byly patrné i v sousední Dominikánské republice, která spolu s Haiti leží na karibském ostrově Hispaniola.

Zemětřesení udeřilo v 08:30 místního času (14:30 SELČ). Otřesy způsobily paniku, lidé v metropoli vybíhali z domů na ulici, uvedla agentura EFE.

Haiti postihlo silné zemětřesení i v lednu 2010, kdy otřesy o síle sedm stupňů poničily Port-au-Prince a okolí a zabily na 300 tisíc lidí. Stejný počet lidí utrpěl zranění a na 1,5 milionu lidí přišlo o střechu nad hlavou.

Země plná problémů

Haiti je nejchudší americkou zemí a v posledním více než roce ho trápí kromě hluboké ekonomické krize i krize politická a násilí ozbrojených gangů, které vydělávají na únosech či obchodu s drogami a zbraněmi.

Boj o moc mohl být i motivem vraždy prezidenta Jovenela Moïseho, který byl zabit 7. července v noci doma na předměstí haitské metropole. Při útoku byla zraněna i jeho manželka, ale nikdo další, proto padlo podezření i na jeho ochranku. Několik hodin po atentátu policie zatkla skupinu kolumbijských žoldnéřů. Vražda zatím není objasněna.