Kvůli požárům chce kalifornská distribuční společnost zakopat tisíce kilometrů elektrického vedení

Západ USA nadále sužují desítky požárů, z nichž se jeden nově rozšířil ze severní Kalifornie do státu Nevada a vynutil si tam evakuaci několika vesnic. Lepší počasí však pomohlo hasičům v boji s momentálně největším ohniskem v USA na jihu Oregonu. Největší kalifornská distribuční společnost PG&E oznámila, že plánuje zakopat tisíce kilometrů elektrického vedení, které často požáry způsobuje.

Na západě USA nyní hoří několik desítek ohnisek. Požár Tamarack, který překročil hranice s Nevadou, má rozlohu asi 176 kilometrů čtverečních. Je jedním z mnoha, které zažehl úder blesku. S živlem bojuje asi dvanáct set hasičů, zničil již nejméně deset budov a vynutil si evakuaci desítek domů a uzavírku místních komunikací.

Požár nazývaný Dixie Fire dosáhl břehů jezera Almanor v severní Kalifornii a řadě lidí tím překazil dovolenou. PG&E uvedla, že oheň zřejmě vznikl po pádu stromu na její eletrické vedení, přičemž se od té doby rozšířil na území 162 kilometrů čtverečních.

Distribuční společnost čelí dlouhodobé kritice za špatný stav svého vybavení, které již způsobilo řadu požárů, včetně nechvalně proslulého Camp Fire z roku 2018, který stál život asi osmdesát lidí a zničil tisíce domovů, například kompletně srovnal se zemí město Paradise.

PG&E se v minulosti zakopání elektrického vedení bránila, zejména kvůli vysokým nákladům. Její postoj se však změnil po nástupu nové šéfky Patricie Poppeové letos v lednu. „Je příliš drahé to neudělat. Závisí na tom životy,“ řekla.

Podle nynějšího plánu by společnost zakopala asi šestnáct tisíc kilometrů elektrického vedení, tedy kolem deseti procent veškeré své sítě v Kalifornii. Náklady momentálně odhaduje mezi patnácti a třiceti miliardami dolarů (327 až 653 miliard korun). Projekt přitom potrvá roky.

Největší požár je třikrát větší než Praha

Stát Oregon na části svého území zakázal rozdělávat táborové ohně. Nynější největší požár v USA zvaný Bootleg Fire, který zuří na jihu Oregonu, se rozšířil již na plochu 1616 kilometrů čtverečních, což je více než trojnásobná rozloha Prahy.

Hasiči však tvrdí, že se díky lepším povětrnostním podmínkám zřejmě podaří živel více zkrotit, pod kontrolou je nyní asi ze třetiny. Oheň se rovněž blíží do oblasti, kterou již zničil předchozí požár, a kde tak již nebude mít co dál hořet. S požárem se potýká asi dva tisíce dvě stě hasičů.

Západ USA letos sužují veliká vedra, jež nastoupila dříve, než bývá obvyklé. Některé části regionu se rovněž potýkají s rekordním suchem, kvůli němuž je boj s požáry o to obtížnější. Řada vědců nynější situaci spojuje se změnami klimatu, které v posledních třiceti letech učinily oblast daleko sušší a teplejší. Zvýšilo se podle nich rovněž riziko extrémního počasí.