Vůdce Boko Haram se zřejmě pokusil o sebevraždu, aby unikl zajetí. Podle některých zpráv zemřel

Horizont ČT24: Lídr Boko Haram – příliš drsný i pro své spojence (zdroj: ČT24)

Vůdce nigerijské teroristické organizace Boko Haram Abubakar Shekau utrpěl těžká, možná i smrtelná zranění, když se pokoušel vyhnout zajetí jednotkami znepřátelených islamistů. S odvoláním na zdroje z tajných služeb o tom minulý týden informovala agentura AFP. Podle jejích informací se Shekau pokusil spáchat sebevraždu.

Nedostudovaný teolog Shekau stanul v čele hnutí Boko Haram před dvanácti lety, po smrti jeho zakladatele. Zdroj z místních tajných služeb nyní tvrdí, že terorista svým zraněním po pokusu o sebevraždu podlehl, úřady to však zatím nepotvrdily, uvádí agentura AFP.

Zprávy o Shekauově údajné smrti se v minulosti objevily už několikrát. „Předchozí zprávy ohledně jeho zabití dost často působily jako propaganda režimu. V současnosti ty informace již vedou k tomu, že je buď velmi těžce zraněn, nebo skutečně zahynul,“ uvádí politický geograf Bohumil Doboš z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

Jméno skupiny Boko Haram znamená „Západní vzdělání je zapovězené“. Byla-li ve svých počátcích tvrdá, pod vedením Shekaua se stala zvrácenou. „V roce 2016 i centrum (teroristické organizace) Islámského státu (IS) samo zjistilo, že metody, které používá Shekau, jsou moc brutální, dokonce i na IS. V té době došlo k rozdělení Boko Haram na dvě složky, které spolu právě posledních pět let bojují,“ vysvětluje Doboš.

Vypalování vesnic i únosy školaček

Shekau a jeho ozbrojenci terorizovali zhruba tři miliony obyvatel severního cípu Nigérie, s přesahem do Kamerunu, Nigeru a Čadu. Při vypalování vesnic a bombových útocích zemřelo přes třicet tisíc lidí. Muže zabíjeli nebo verbovali, ženy prodávali do otroctví, děti navlékali do vest s výbušninami.

Svět šokovaly hromadné únosy školáků. V dubnu 2014 odvlekla Boko Haram z internátu v Čiboku skoro tři sta dívek, stovka jich ještě není zpět. „Unesl jsem vaše dívky. Prodám je na trhu, Alláh je mi svědkem. Prodám je na trhu,“ prohlásil tehdy Shekau.

Teroristická organizace Islámský stát v provincii Západní Afrika (ISWAP), která před týdnem Shekaua obklíčila a zřejmě ho dohnala k sebevraždě, vybírá v odlehlých oblastech daně za ochranu a tvrdě trestá spolupráci s vládou. Má asi pět tisíc ozbrojenců, tedy dvakrát víc než Shekau, a v minulosti přepadala i armádní základny.

„Co se týká nějakého zlepšení, tak se o něm asi úplně mluvit nedá. I uvnitř té frakce, která je navázaná na Islámský stát, už poslední dva roky dochází k nějakému mocenskému boji,“ naznačuje Doboš, že obyvatelé neklidného severu Nigérie velkou úlevu čekat nemohou. Možný konec jednoho vůdce teroristů pro ně bude zatím jen pokračováním nejistoty.