V Bulharsku se nedaří sestavit vládu, zemi hrozí předčasné volby

Bulharská protestní strana Takoví jsou lidé (ITN) oznámila, že navzdory druhému místu v parlamentních volbách nehodlá usilovat o sestavení nové vlády. Před ní se o vytvoření kabinetu neúspěšně pokusila formace končícího premiéra Bojka Borisova. Podle agentury Reuters se přiblížila možnost předčasných voleb, které by se mohly konat v létě.

Všeobecná nespokojenost s korupcí vynesla ITN a dalším dvěma stranám s protikorupčním programem ve volbách ze 4. dubna křesla v parlamentu. Dohromady ale tato tři uskupení nemají v roztříštěném zákonodárném sboru většinu.

Předseda ITN Slavi Trifonov napsal na Facebooku, že jeho strana postrádá dostatek zákonodárců a spojenců, aby byla schopna stanout v čele vlády. Uvedl také, že odmítá podporu od „tradičních“ stran, které podle něj způsobily, že je Bulharsko nejchudší a nejzkorumpovanější zemí Evropské unie.

„Nám nabídnutá podpora přichází od politických frakcí, které jsou škodlivé, hamižné a prokazatelně zkompromitované. To, co nabízejí, není podpora, ale závislost,“ uvedl Trifonov.

Podle Trifonova strana nominuje na předsedkyni vlády šachovou velmistryni Antoanetu Stefanovovou, která se ale obratem vzdá mandátu k sestavení vlády, který jí patrně příští týden udělí prezident Rumen Radev.

Borisov pokus vzdal

Rozhodnutí ITN přichází poté, co středopravá strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) končícího premiéra Bojka Borisova v pátek vzdala snahu o vytvoření vlády. GERB přes značné volební ztráty zvítězil s 26 procenty hlasů a podle ústavy mu náležel první pokus o sestavení nové exekutivy. Všech pět zbylých stran v novém parlamentu s ním ale shodně odmítlo vstoupit do vládní koalice.

Pokud ITN mandát skutečně vrátí, prezident Radev pověří sestavením vlády třetí stranu v pořadí, kterou jsou socialisté. Podle analytiků jsou jejich šance nicméně nízké. Bulharská ústava po případném třetím neúspěchu se zformováním kabinetu předpokládá, že prezident jmenuje přechodnou vládu a vyhlásí předčasné volby s termínem konání do dvou měsíců.