Profesorka Mooreová-Gilbertová tvrdí, že se ji Írán ve vězení snažil získat jako špionku

Australsko-britská vysokoškolská profesorka Kylie Mooreová-Gilbertová, která byla do listopadu loňského roku vězněna v Íránu, uvedla, že se ji íránské úřady snažily během zadržování naverbovat jako špionku. Prohlásila také, že byla sedm měsíců držena na samotce a kvůli „psychickému mučení“ měla myšlenky na sebevraždu. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Odbornice na problematiku Blízkého východu Mooreová-Gilbertová byla v Íránu zatčena v roce 2018 a odsouzena byla k desetiletému vězení za špionáž. Podle Teheránu pracovala pro Izrael. Loni v listopadu se dostala na svobodu výměnou za tři vězněné Íránce.

V rozhovoru s televizí Sky News Australia Mooreová-Gilbertová řekla, že íránské revoluční gardy se ji snažily opakovaně najmout jako špionku, za což jí nabízely propuštění.

Útěk jí nevyšel

Pobyt na samotce ji měl zlomit. „Je to psychické mučení. Člověk z toho úplně zešílí. Je to naprosto zničující,“ popsala . „Z psychického traumatu v té místnosti jsem cítila fyzickou bolest. Byla to kóje dva krát dva metry – bez záchodu, bez televize,“ uvedla.

„Říkala jsem si, že pokud budu muset vydržet ještě další takový den, tak se zabiju. Samozřejmě jsem se o to nikdy nepokusila,“ dodala.

Ve svém prvním veřejném vystoupení akademička rovněž řekla, že se jednou pokusila z íránské věznice utéct a podařilo se jí dostat se na střechu. Nakonec ale pokus vzdala, protože měla na sobě vězeňské oblečení, neuměla persky a obávala se důsledků, kdyby byla dopadena.

Mooreová-Gilbertová byla jednou z několika občanů západních zemí, kteří jsou v Íránu zadržováni s obviněním ze špionáže. Aktivisté a vyšetřovatelé OSN jsou přesvědčeni, že cílem Teheránu je získat takto peníze či vliv při jednání se Západem, píše agentura AP.