Tisíce Britů byly evakuovány uprostřed noční bouře a sněhu. Někteří nechtěli odejít kvůli strachu z nákazy

Ve Velké Británii se lidé přes noc evakuovali ze svých domovů kvůli záplavám, které v Anglii a Walesu způsobila bouře Christoph, informují britská média. Do bezpečí se lidé museli uchýlit z dvou tisíc domů z několika částí širší oblasti Manchesteru, z části Walesu a hrabství Merseyside na severozápadě Anglie.

V oblasti platí dvě stě záplavových varování, pět z nich vysokého stupně, který znamená i možné ohrožení na životě. Meteorologové předpovídají další déšť a sníh, kvůli nepříznivému počasí platí v zemi varování a v severních částech ostrova v polohách nad 400 metrů nad mořem by mohlo nasněžit až 30 centimetrů, napsal deník The Guardian.

V Didsbury, manchesterském předměstí, policie v noci klepala lidem na dveře a říkala jim, že se mají uchýlit do bezpečí místní mešity. „Zdálo se mi, že ve vzduchu je kombinace úzkosti a nedůvěry. Také jsem obcházel domy, abych pomohl místní informovat,“ sdělil člen městské rady Richard Kilpatrick listu Manchester Evening News.

Premiér Boris Johnson ujišťoval, že vláda je „zcela připravena“ na krizovou situaci vyvolanou záplavami i pandemií a že pro lidi, kteří se budou muset v důsledku počasí evakuovat, budou připravena zařízení, v nichž nebude hrozit nákaza covidem-19.

Johnson na obyvatele apeloval, aby případné výzvy k přesunu uposlechli. Jeden obyvatel Didsbury ale stanici BBC sdělil, že i když jeho rodině bylo řečeno, aby se evakuovala, zatím zůstává na místě. „Kam se během korony bude člověk evakuovat? Nechcete se vystavovat dalším lidem. Zkoušíme vydržet, jak dlouho to půjde, doufejme, že to přejde. Jestli bude dál pršet a bouře bude pokračovat, tak to bude problém,“ vysvětlil muž.