V USA vykonali první federální popravu ženy od roku 1953

V americké Indianě popravili Lisu Montgomeryovou, odsouzenou za vraždu. Je to první federální poprava ženy v USA od roku 1953. Trest smrti si vyslechla roku 2007. O tři roky dříve zaútočila na třiadvacetiletou Bobbie Jo Stinnettovou, která byla v osmém měsíci těhotenství. Uškrtila ji a z břicha jí vyřízla dítě. To přežilo a Montgomeryová jej následně vydávala za vlastní.

Před vykonáním trestu k Montgomeryové přistoupila žena z věznice, sňala jí roušku a zeptala se, zda chce něco sdělit. Odpověděla pouze: „Ne.“

Poprava byla několikrát odložena. Její obhájci dlouhodobě upozorňovali, že Montgomeryová měla v důsledku bití a hromadného znásilnění v dětství poškozený mozek a nebyla psychicky zdravá. Usilovali o změnu trestu na doživotí. Právnička Kelley Henryová popravu označila za projev „zbabělé krvežíznivosti zkrachované administrativy“ a dodala: „Všichni, kdo spolupracovali na popravě Lisy Montgomeryové, by se měli stydět.“

Federální soudce v Indianě z důvodu psychického zdraví v pondělí popravu odložil. Podle něj vězeňkyně nebyla schopna porozumět dokumentu, ve kterém americká vláda uvádí důvod její popravy.

Federální poprava ženy se ve Spojených státech naposledy konala v roce 1953. Trumpova administrativa popravy na federální úrovni po sedmnáctileté přestávce obnovila v červenci loňského roku, když k tomu dostala souhlas od nejvyššího soudu. Podle agentury AFP od té doby dostalo smrtící injekci deset Američanů odsouzených k trestu smrti na federální úrovni. Dvě další popravy jsou v plánu na čtvrtek a pátek.