Erdoganův zeť opustil vládu. Dlouho přitom platil za budoucího lídra země

Horizont ČT24: Erdoganův zeť opouští vládu (zdroj: ČT24)

Po černých týdnech hlásí turecká lira první dobré zprávy. Nejrychleji padající měna rozvojových zemí poskočila vzhůru a vůči dolaru zaznamenala nejvýraznější nárůst od loňského března. Důvěru investorů mohly obnovit dvě personální změny. Prezident Recep Tayyip Erdogan vyměnil guvernéra centrální banky a svou rezignaci oznámil i ministr financí. O druhém z nich, prezidentově zeti Beratu Albayrakovi, se přitom mluvilo jako o budoucím lídrovi země.

Rezignace ministra financí, který byl jedním z nejmocnějších mužů v zemi, je v Turecku hlavní událostí, přestože ji provládní média většinou ignorovala. Dlouho nereagovala ani samotná vláda. Jedinou zmínkou byl vzkaz Berata Albayraka zveřejněný na Instagramu: „Rozhodl jsem se, že vzhledem k zdravotním problémům už nemohu pokračovat ve funkci ministra, kterou jsem zastával téměř pět let.“

„Žádost o rezignaci byla po posouzení prezidentem přijata,“ sdělil v pondělí Erdoganův úřad. Prezident uvedl, že obdivuje úspěchy, kterých Albayrak za dva roky ve funkci dosáhl. Do čela resortu byl jmenován bývalý ministr dopravy Lütfi Elvan.

Vzestup byznysmena Albayraka do nejvyšších mocenských pater symbolicky stvrdila v roce 2004 jeho svatba s dcerou tehdejšího premiéra Erdogana. Devět let poté vedl Albayrak ministerstvo energetiky a v roce 2018 stanul v čele resortu financí. V té době už ale Turecko mířilo do recese.

Erdoganův zeť se snažil využít kontaktů na Trumpova zetě

Jméno Albayrak je spojované s kauzou státní banky Halkbank, kterou američtí žalobci podezírají z obcházení sankcí proti Íránu. Podle svědků se tak dělo s vědomím právě Albayraka a prezidenta Erdogana. Oba obvinění odmítají.

Turecký prezident dlouhodobě usiluje o zastavení vyšetřování Halkbank a podle řady pozorovatelů byl jeho spojkou ve Washingtonu právě Albayrak, skrze svou známost s Ivankou Trumpovou a jejím manželem Jaredem Kushnerem.

Donald Trump a Jared Kushner
Zdroj: Kevin Lamarque/Reuters

Bývalý poradce prezidenta Trumpa John Bolton tvrdí, že šéf Bílého domu naznačil, že Erdoganovy požadavky na ukončení vyšetřování splní. „Prezident v jednu chvíli Erdoganovi řekl: 'Podívejte, tihle žalobci v New Yorku jsou Obamovi lidé. Počkejte, až dosadím svoje, a pak se o to postaráme',“ uvedl Bolton v červnu v televizi ABC News.

Vyšetřování Halkbank i přes lobbing tandemu Erdogan – Albayrak pokračuje. Stejně jako potíže turecké ekonomiky. Během úřadování Albayraka v čele ministerstva financí ztratila skoro polovinu hodnoty a míra inflace v zemi se pohybovala kolem 12 procent.