V některých oblastech USA začíná školní rok. Kantoři chtějí žáky učit venku nebo digitálně

Události: Koronavirus v USA (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech klesá od konce července počet nově odhalených případů nákazy koronavirem. Testy ale i tak vyjdou pozitivní ve více než čtyřiceti tisících případů denně. V zemi už šestnáct dní po sobě v souvislosti s covidem-19 zemřelo přes tisíc lidí. V některých amerických státech právě začíná nový školní rok, učebny ale většinou zůstávají zavřené.

Federální vláda pošle do škol až 125 milionů dýchacích masek, je rovněž připravena vysílat týmy expertů, které studentům zajistí bezpečný návrat domů. Velká část škol ale začátek výuky ve vnitřních prostorách odkládá, některé z nich hodlají učit venku nebo on-line.

Žáci na mnoha místech USA byli v lavicích naposledy v březnu. Město Washington rozhodlo, že veřejné školy nechá uzavřené minimálně do listopadu. Sousední okres Montgomery v Marylandu až do ledna.

Trump kritizuje školství

Někde ale samospráva ustoupila tlaku rodičů a v rozporu s původním plánem povolila otevření soukromých škol. Nejednotný postup a uzavřené školy kritizuje americký prezident Donald Trump, podle něho jsou za zdravotními rozhodnutími politické důvody.

„Mám pocit, že čtvrtého listopadu někdo oznámí, že školy jsou otevřené, země je otevřená, všechno je otevřené,“ uvedl Trump. Na mnoha místech ve Spojených státech zůstávají zavřená také divadla, kina i koncertní sály.

V New Yorku opatření dopadla i na České centrum, které teď propaguje českou kulturu na internetu a snaží se oslovit i nové publikum. „Vytváříme atraktivní obsah – videa, různé podcasty, on-line výstavy. Snažíme se tento obsah šířit také na sociálních sítích: Instagramu, Facebooku a dalších,“ řekl ředitel Českého centra Miroslav Konvalina.

Zatímco v New Yorku se kulturní akce budou nejspíš ještě dlouho konat bez publika, v Jižní Dakotě začal tradiční motorkářský sraz ve Sturgis. Čeká se na čtvrt milionu účastníků a zakrytí dýchacích cest je jen doporučené, masky a respirátory nosí málokdo.

Epidemiologové z týmu Bílého domu přitom vyzývají k opatrnosti a varují před spoléháním na kolektivní imunitu. Do jejího vzniku by podle nich měl zemřít milion Američanů.