Obchody, kina nebo banky. Francouzi musí nově nosit roušky v uzavřených prostorech

Události: Francouzi musí nosit roušky v obchodech (zdroj: ČT24)

Ve Francii od pondělí v rámci opatření proti šíření koronaviru platí povinnost nosit roušky v supermarketech, obchodních domech, bankách, obchodech a na vnitřních tržištích. Kdo pokrývku obličeje nebude mít, hrozí mu pokuta 135 eur (přes 3600 korun).

Podle zpravodaje České televize Jana Šmída opatření platí po celé Francii, bez ohledu na situaci v jednotlivých regionech. Roušky tak musí Francouzi nosit ve veškerých uzavřených prostorech. Až dosud země vyžadovala nošení pokrývek obličeje v prostředcích veřejné hromadné dopravy a ve veřejných prostorech, kde není možné dodržovat patřičné rozestupy.

Ve Francii, která má zhruba 68 milionů obyvatel, si pandemie způsobená koronavirem vyžádala přes třicet tisíc mrtvých z více než 210 tisíc nakažených. Téměř polovina obětí pochází z domovů důchodců a pečovatelských domů.

Podle vlády je přitom nákaza ve Francii přenášena dvěma nejčastějšími způsoby. „Jednak v prostorech, kde je u sebe pohromadě hodně lidí. Letní letoviska nebo kluby, kde hraje hlasitá hudba, jsou k tomu jako stvořené. Lidé zde na sebe musí křičet, a vir se tak pomocí vzniklého aerosolu lépe přenáší,“ popisuje Šmíd.

Druhým nejčastejším způsobem jsou prý rodinné oslavy a setkání, Francouzi se totiž rádi navštěvují zejména během letních měsíců. Od poloviny března do poloviny května byli Francouzi kvůli vládním nařízením z velké části zavření doma a počet nakažených se postupně snižoval.

Nárůst případů na jihu a v Bretani souvisí s turismem

Nyní se ale objevují náznaky, že virus opět nabývá na síle. Jak v pondělí uvedl ministr zdravotnictví Olivier Véran, nově se infekce šíří v souvislosti s tím, že rodiny společně tráví letní dovolené. Situace na jihu Francie a v Bretani souvísí s tím, že je tam hodně turistů, tvrdí Šmíd.

„Pokud by vývoj nákazy nebyl příznivý, mluví se o dalších opatřeních. Podle vlády by se v případě výrazného nárůstu nakažených mohly uzavřít hranice se Španělskem, protože situace v pohraničním regionu Katalánska není příznivá. Úřady nyní plánují průběh pandemie sledovat dva týdny, aby zjistily, zda mají učiněná nařízení smysl,“ dodal.

Studio ČT24: Francie se vrací k nošení roušek (zdroj: ČT24)