Záplavy už si v Keni vyžádaly 194 životů. Sto tisíc lidí muselo opustit své domovy

Záplavy a sesuvy půdy způsobené silnými dešti si v Keni v uplynulých týdnech vyžádaly 194 životů, uvedly dnes keňské úřady. Kvůli počasí muselo také přes sto tisíc lidí opustit domovy, píše agentura Reuters. Deště, které trvají už od poloviny dubna, mají podle meteorologů ve východoafrické zemi pokračovat i v následujících týdnech.

Záplavy a sesuvy půdy zasáhly hlavně západ Keni. „Jenom za včerejší den jsme ve 24 hodinách přišli o 30 lidí,“ uvedl ministr pro vztahy mezi vládou a regiony Eugene Wamalwa.

Počasí a vysídlení statisíce obyvatel v zemi komplikuje kontrolu šíření nákazy koronavirem, upozornil na Twitteru mluvčí keňské vlády Cyrus Oguna. Vedení země lidem, kteří přišli o domov, poskytlo potraviny a vodu a požádalo ministerstvo zdravotnictví o roušky. V zemi s více než 51 miliony obyvatel se nákaza dosud potvrdila u 582 lidí, z nichž 26 zemřelo.

V regionu Budalangi u břehů Viktoriina jezera se z koryta vylila řeka Nzoia a zaplavila rozsáhlé oblasti. Nebezpečí představuje také stoupající hladina nádrží u přehrad Masinga a Turkwel. „Lidem žijícím po proudu jsme oznámili, že se situace zhoršuje,“ uvedl ministr energetiky Charles Keter. „Žádáme je, aby odešli,“ dodal s tím, že se jedná o „historické“ záplavy. Některým obyvatelům už vláda nařídila evakuaci.

Oblast Budalangi u Viktoriina jezera
Zdroj: Reuters/Thomas Mukoya

Povodně podle keňského kabinetu také zničily přes 3200 hektarů rýžových polí, kvůli čemuž v zemi hrozí nedostatek rýže. Vlastní produkci kvůli nynější koronavirové krizi nemůže nahradit dovozem ze zahraničí.