Trumpovo vítězství. Nejvyšší soud USA usnadnil vyhošťování trestaných imigrantů

Americký nejvyšší soud usnadnil federálním úřadům cestu k vyhošťování imigrantů, kteří by se ve Spojených státech dopustili trestného činu. Podle agentury Reuters se jedná o vítězství prezidenta Donalda Trumpa, který dlouhodobě usiluje o omezení přistěhovalectví do země.

Nejvyšší soud, v němž převládají konzervativci, poměrem pět hlasů ku čtyřem potvrdil verdikt soudu nižší instance, který nepovolil Jamajčanovi jménem Andre Martello Barton vyhnout se vyhoštění na základě zákona umožňujícího některým v zemi trvale usazeným lidem uniknout deportaci.

Barton, který měl v USA platný trvalý pobyt, dostal příkaz k vyhoštění poté, co byl ve státě Georgia odsouzen za nelegální držení zbraní a drog.

Čtvrteční rozhodnutí může mít dopad na tisíce imigrantů legálně usazených ve Spojených státech, kteří byli odsouzeni za trestnou činnost, byť nezávažnou.

Tvrdý postup v otázkách legální i nelegální migrace je klíčovým bodem Trumpova dosavadního působení v prezidentském úřadu jakož i jeho kampaně za znovuzvolení v letošním roce. Boj proti migraci zčásti odůvodňoval zločiny, které v USA přistěhovalci údajně páchají.

Osoby s trvalým pobytem určené k vyhoštění mohou zažádat o zrušení deportace v případě, že v USA pobývají nepřetržitě alespoň sedm posledních let. Nárok na žádost zaniká pouze těm, kteří spáchají závažný zločin.