Jihokorejské volby vyhráli vládní liberálové, pomohlo jim zvládnutí koronavirové krize

Absolutní většinu hlasů v jihokorejských parlamentních volbách získala vládnoucí Jednotná demokratická strana prezidenta Mun Če-ina. Podle agentury Reuters liberálům k volebnímu vítězství pomohly úspěchy vlády v boji s koronavirem. Korea ve čtvrtek ohlásila 22 nových případů nákazy, celkový počet potvrzených případů tak činí 10 613.

Vládnoucí liberálové získali 180 křesel ve 300členném parlamentu, kde měli dosud 120 poslanců. Konzervativní opoziční koalice podle volební komise získala 103 křesel.

Volby provázela přísná hygienická opatření. Úřady vydezinfikovaly všech 14 tisíc volebních místností a voliči měli nakázáno nosit roušky, nechat si změřit teplotu, použít rukavice a dezinfekci a držet si od ostatních bezpečný odstup.

Volební účast podle národní volební komise činila 66,2 procenta, a byla tak nejvyšší od roku 1992.

O volby byl největší zájem od roku 1992
Zdroj: Kim Hong-Ji/Reuters

Lidé v karanténě hlasovali až po uzavření volebních místností

Korespondenčně či ve speciálně vyhrazených volebních místnostech mohlo hlasovat zhruba 2800 lidí nakažených koronavirem.

Velkou výzvou bylo zorganizovat hlasování 60 tisíc lidí, pro něž platí karanténa, protože přišli do styku s nakaženými. Přístup měli jen do předem určených volebních místností. Domovy směli opustit ve středu v 17:20 místního času a vrátit se museli do 19:00. Své hlasy tak odevzdali po 18:00 místního času, kdy se volební místnosti pro ostatní občany uzavřely. Nesměli přitom cestovat veřejnou dopravou, dovoleno měli jít pěšky nebo jet vlastním autem.

Křeslo získal také bývalý prominent z KLDR

Ve volbách získal křeslo v parlamentu také bývalý severokorejský diplomat Tche Jong-ho, který je považován za nejvýše postaveného představitele severokorejského režimu, jenž z KLDR uprchl.

V soulském Kangnamu, luxusní čtvrti známé z písně Gangnam style, byl Tche číslo jedna na kandidátce konzervativní opoziční strany. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.

Tche má za sebou úspěšnou diplomatickou kariéru, která ho přivedla až k místu na velvyslanectví v Londýně. V roce 2016 se ale rozhodl k režimu severokorejského vůdce Kim Čong-una otočit zády a utekl s rodinou do Jižní Koreje.

Od té doby se stal ostrým kritikem Kimovy vlády; podmínky, ve kterých obyvatelé KLDR žijí, přirovnává k otroctví. Během předvolební kampaně byl Tche výraznou postavou. Ve své propagační písni sám rapoval v růžové kšiltovce.

Zapojoval se také do diskuzí na sociálních sítích. Že zvítězí, se předpokládalo, ale i tak je jeho úspěch v nejbohatší části Soulu pozoruhodný, píše BBC. V článku dodala, že je to pozitivní zpráva pro další uprchlíky z KLDR žijící v Jižní Koreji.