„Neplodné rozhovory“. Taliban přerušil jednání s afghánskou vládou o výměně zajatců

Radikální hnutí Taliban podle agentury Reuters oznámilo, že přerušuje jednání s afghánskou vládou o výměně zajatců. Kábul naopak tvrdí, že výměnu nadále připravuje. Vzájemné předání vězňů představovalo jeden z hlavních bodů mírových rozhovorů v Afghánistánu. Afghánská vláda se na něm s Talibanem domluvila minulý týden při prvním přímém vyjednávání mezi těmito dvěma stranami po 18 letech.

Mluvčí Talibanu Suhajl Šahín sdělil, že vyjednávací tým hnutí se již nebude účastnit „neplodných rozhovorů“ a že propuštění talibanských zajatců bylo vládou „zdržováno pod neustálými záminkami“.

Naopak mluvčí afghánské národní bezpečnostní rady Džavíd Fajsal uvedl, že vláda bude nadále postupovat podle plánu pro výměnu zajatců. „Žádáme Taliban, aby proces nesabotoval a nehledal výmluvy,“ řekl.

V rámci chystané úvodní výměny měl kábulský režim propustit 100 vězněných členů Talibanu výměnou za 20 příslušníků afghánských bezpečnostních složek.

Vnitroafghánské rozhovory předpokládá mírová dohoda, kterou na konci února s Talibanem uzavřely USA. Podle této dohody by mimo jiné mělo být propuštěno celkem asi šest tisíc vězňů zadržovaných afghánskou vládou a Talibanem. Jedním z cílů výměny má být vybudování důvěry mezi oběma dlouho znesvářenými stranami.

Podle Reuters může zastavení rozhovorů vést k eskalaci násilí. Obnovení bojů by pak mohlo ohrozit stažení amerických vojáků z Afghánistánu, které předpokládá dohoda Američanů s Talibanem a které je jedním z hlavních cílů amerického prezidenta Donalda Trumpa.