Tajemný Rasputin se přátelil s posledním carem. Z jeho bytu v Petrohradu teď vzniká muzeum

Události: Rekonstrukce Rasputinova bytu v Petrohradu (zdroj: ČT24)

Platil za nejvlivnějšího muže končícího carského Ruska. Legendárního léčitele, mystika a blízkého přítele poslední carské rodiny Grigorije Rasputina zavraždili před 103 lety. V centru ruského Petrohradu teď z jeho někdejšího bytu vzniká na popud současného majitele soukromé muzeum.

Rekonstrukce v pětipokojovém bytě trvá už rok. „Chci ukázat, jaký to byl člověk, kdo byli lidé v jeho okolí a jaké byly tehdy události. Představit ruskou historii, to mě zajímá,“ říká majitel bytu Dmitrij Filatov.

Na místě vznikne soukromé muzeum z peněz od dárců. Přestože je byt přístupný jen krátce, o prohlídku je mezi lidmi velký zájem. „Díky tomu, že tu nikdy nebyla žádná velká rekonstrukce, zůstalo to hodně v původním stavu,“ říká restaurátor Ivan Abramovskij.

Ještě předloni zde žilo několik rodin. V komunálním bytě měla každá svou místnost, sociální zařízení bylo společné. „Zůstalo tu vše tak, jak bylo dříve. Například komůrka, její dveře, skříň anebo podlaha,“ poznamenal Filatov.

Rasputinův portrét
Zdroj: ČT24

Přátelství s carem a krutá smrt

Dveře, kliky i nábytek pamatují časy Rasputina. V pracovně trávil většinu času, právě sem ho chodili lidé prosit, aby jim zařídil přijetí u cara. „Měl blízko k poslednímu carovi Mikuláši II. a jeho manželce, považovali ho za svého přítele,“ připomněla historička Julia Větrovová.

Třicátého prosince 1916 ve dvě ráno Rasputin byt opustil a odjel s knížetem Felixem do Jusupovského paláce, kde byl otráven. Jed ale nepůsobil. „Pochopil, že ho chtějí zavraždit, proto před vrahy utekl ven před palác,“ podotkl historik Jurij Něžinskij.

Než ale vyběhl na ulici, zastřelili ho třemi ranami a tělo hodili do řeky. Kolem Rasputina dodnes krouží legendy, mnozí jeho proroctví považují za pravdivá. Třeba o zastřelení carské rodiny a nástupu bolševického režimu.