Lupiči si ze slavného francouzského zámku odnesli předměty za padesát milionů korun

Neznámí lupiči ve čtvrtek před úsvitem vnikli do proslulého klasicistního zámku Vaux-le-Vicomte nedaleko Paříže. Přepadli jeho majitele a následně si odnesli kořist ve výši asi dvou milionů eur (51,8 milionu korun). S odkazem na sdělení státního zastupitelství města Melun o tom informovala agentura AFP.

Podle policejních zdrojů lupiči vlastníky zámku svázali, ti však neutrpěli žádná zranění. Státní zastupitelství uvedlo, že zločin vyšetřuje kriminální policie, která na místo přijela ve čtvrtek ráno.

Zámek, který je považován za vrcholné dílo klasicistní architektury sedmnáctého století a který údajně sloužil jako model pro výstavbu zámku ve Versailles, je největší francouzskou soukromě vlastněnou památkou. Každoročně jej navštíví přibližně čtvrt milionu návštěvníků.

Zámek kdysi vzbudil závist krále Slunce

Nachází se asi padesát kilometrů jihovýchodně od Paříže a svého času vzbudil závist i u tehdejšího krále Ludvíka XIV.  Ten nechal jeho majitele Nicolase Fouqueta uvěznit poté, co Fouquet na zámku uspořádal zvlášť opulentní slavnost na počest královského dvora.

Ludvík následně zámek zabavil a nechal z něj přesunout ty nejkrásnější předměty do paláce Louvre a do nově vznikajícího zámku ve Versailles.

  • Zámek Vaux-le-Vicomte (francouzsky Château de Vaux-le-Vicomte) leží asi 6 kilometrů východně od Melunu ve střední Francii. Zámek byl zbudován v letech 1656 až 1661 na podnět francouzského ministra financí Nicolase Fouqueta. Architektem byl Louis Le Vau, malířem interiérové výzdoby pak Charles Le Brun (za účasti Pierra Mignarda a Pierra Pugeta) a zahradním architektem André Le Nôtre.
  • Zdroj: Wikipedie