Napětí v Afghánistánu nepolevuje. Stupňují ho místní i americké volby

Analytik Novotný: V tuto chvíli si nedokážu představit lepší variantu, než že USA v Afghánistánu zůstanou (zdroj: ČT24)

Konflikt v Afghánistánu neutichá, počet útoků naopak roste. Napětí v zemi stupňují i dvoje blížící se volby. Koncem září budou Afghánci vybírat nového prezidenta a radikální povstalecké hnutí Taliban to vidí jako příležitost k posílení svých pozic. Americký prezident Donald Trump zároveň oznámil, že Spojené státy sníží počet svých vojáků v Afghánistánu dřív, než se v roce 2020 pokusí obhájit svůj prezidentský mandát.

Úterní útok na kancelář prezidentského kandidáta stál život dvacítku Afghánců, středeční výbuch autobusu zabil přes třicet lidí. Nekonečné násilí je hlavním tématem prezidentské kampaně. „Chceme ukončit krveprolití v této zemi a podaří se nám to. Musíme ho nahradit zásadami, stabilitou a řádem,“ tvrdí afghánský prezident Ašraf Ghání.

Taliban ale i přes snahy místní armády i zahraničních spojenců neztrácí dech a odvetné údery často přinášejí další civilní oběti. „Konflikt v Afghánistánu pokračuje. V roce 2018 zaznamenal největší počet civilních obětí od začátku sčítání v roce 2009,“ upozornila Amina J. Mohammedová, zástupkyně generálního tajemníka OSN.

Počet útoků stupňuje jak Taliban, tak americké a afghánské letectvo. Obě strany ale zároveň u jednacího stolu hledají za pomoci řady zprostředkovatelů cestu k mírové budoucnosti pro Afghánistán.

„Katar se snaží zprostředkovat rozhovory o afghánské krizi a pomoci prosadit trvalé příměří mezi znesvářenými stranami, které by zajistilo bezpečí civilnímu obyvatelstvu,“ uvedl Mutlak bin Madžíd Al Kachtání, zástupce Kataru pro boj proti terorismu.

Afghánistán tématem amerických voleb

Účast na afghánském bojišti je tématem i americké předvolební kampaně. Donald Trump chce ještě před volbami výraznou část amerických vojáků poslat zpět domů. „To je nařízení prezidenta Spojených států. Bylo zcela jasné – ukončit nekonečné války. Stáhnout se a zredukovat. Nebudeme tam jen my. Ti, kteří sloužili, vědí, že v Afghánistánu jsou vojáci z celé Evropy a světa,“ řekl k tomu americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Ozývají se ale hlasy, že výrazné oslabení dvacetitisícového kontingentu NATO by bez správného načasování mohlo vést k vážné destabilizaci země. „V Afghánistánu musí být dosaženo určitých podmínek, než se zcela stáhneme. Jinak hrozí, že Taliban, Islámský stát a různé další teroristické organizace znovu povstanou, a to nesmíme dopustit,“ varuje John Hyten, náměstek náčelníka amerických ozbrojených sil.

Stav afghánské armády navíc dokresluje poslední kauza, kdy musela papírově snížit své oficiální stavy o 42 tisíc mužů. Část chyb v součtech mužstva zapříčinily změny v zařazení, většinu ale způsobilo vykazování takzvaných mrtvých duší.