Merkelovou postihl další třes. Kancléřka přesto ujišťuje, že je v pořádku

Události ČT: Merkelovou postihl další třes (zdroj: ČT24)

Německou kancléřku Angelu Merkelovou na setkání s finským premiérem Anttim Rinnem znovu postihl třes. Za poslední tři týdny je to potřetí, co se šéfka německé vlády s touto indispozicí na veřejnosti potýkala. Na následné tiskové konferenci se již usmívala a prohlásila, že je v pořádku a že není nutné si o ni dělat starosti. Německá média mluví hlavně o dlouhodobém vyčerpání političky, která v čele země stojí už patnáctý rok.

Merkelovou ve středu chvění postihlo během uvítací ceremonie, když hrála hymna. Podle svědků potíže trvaly asi dvě minuty a kancléřka si neustále překládala ruce, zřejmě aby získala nad tělem opět kontrolu.

Opakovala se tak obdobná situace z poloviny června, kdy se kancléřka s třesem potýkala při vítání ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tehdy to vysvětlila tím, že byla dehydrovaná a že jí pomohlo vypít několik sklenic vody.

Zhruba o týden později při jmenování nové ministryně spravedlnosti Christine Lambrechtové se třes vrátil. List Stuttgarter Zeitung s odvoláním na vládní kruhy uvedl, že v druhém případě byla na vině psychika, neboť se Merkelové vrátila vzpomínka na předchozí indispozici.

Po té středeční kancléřka ujistila, že se jí vede velmi dobře a není třeba si dělat starosti. „Pořád se ještě vyrovnávám s prvním záchvatem při společné přehlídce s prezidentem Zelenským. Ještě to není zcela za mnou, ale dělám pokroky,“ řekla kancléřka. Také její mluvčí uvedl, že se politička cítí dobře a že její program nebyl nijak změněn.

Vláda: Lékaři žádný zdravotní problém nenašli

Třes, který Merkelovou postihl, vyvolává otázky tím spíš, že kancléřka projevila neobyčejnou fyzickou i psychickou odolnost – ať už šlo o únavu, nedostatek spánku nebo nátlak jiných státníků, jako například při vyjednávacích maratonech k Minským dohodám. Merkelová tehdy přinejmenším držela krok s Vladimirem Putinem a dalšími mužskými protějšky.

Politička se však podle informací deníku Stuttgarter Zeitung nechala důkladně vyšetřit a  lékaři žádný problém nezjistili. List s odvoláním na vládní kruhy uvedl, že kancléřka netrpí žádnou vážnou chorobou, a to ani Parkinsonovou nemocí.

Němečtí lékaři většinou odmítají o příčinách kancléřčiných potíží spekulovat. Například Jakob Berger z bavorského svazu všeobecných lékařů označil spekulace za „mlácení prázdné slámy“. Příčin podle něj mohou být stovky a dospět je k nim možné jen důsledným vyšetřením a pozorováním, řekl portálu Focus Online.

František Vyskočil z české Akademie věd většinou upozorňuje především na mimořádný stres, kterému kancléřka čelí. „Může to být projev toho stresu, ale také endokrinologické poruchy nebo předávkování léčivy,“ říká lékař.

Zpravodaj ČT Jonáš: V Německu považují zdraví kancléřky za její osobní věc, pokud neohrožuje výkon funkce (zdroj: ČT24)

Patnáctý rok ve vysokém tempu

Merkelová je kancléřkou od roku 2005, a je tak léta vystavena vysokému pracovnímu tempu a velkému tlaku. Vstává v šest hodin, první jednání mívá v půl osmé, poslední okolo desáté večer. K tomu je třeba připočíst  veřejné projevy, diplomatické rozhovory či mezikontinentální lety. Volno mívá kancléřka výjimečně, většinou v neděli odpoledne.

I proto lékaři političce, které v dubnu zemřela matka, doporučili, aby si odpočinula. Před očekávaným odjezdem na dovolenou ji ale čeká ještě jedna ostře sledovaná akce – společně s francouzským prezidentem bude přihlížet vojenské přehlídce při výročí pádu Bastily.