Prázdniny začaly, učitelé v Utahu tasí. Trénink ve střelbě je má připravit na případný útok

Učitelé v Utahu se učí střílet, aby se uměli střelbě bránit (zdroj: ČT24)

Učitelé v americkém Utahu využívají léto k rozvoji svých dovedností. Cvičí střelbu, taktiku při obraně místnosti či zdravovědu. Dobrovolné kurzy, které pro ně pořádá policie, je mají připravit na možnost, že školu napadne ozbrojený útočník. Utah patří ke státům, kde vyučující mohou s příslušným povolením nosit zbraň skrytě i ve třídách, praxe má ovšem mnoho odpůrců.

„To oni jsou v první linii, když se něco stane. Oni tam jsou, přímo na místě,“ vysvětluje šerif Michael Smith, proč by učitelé podle jeho názoru měli kurz absolvovat.

Cindy Bullocková stejně jako většina ze třicítky účastnících se učitelů a vychovatelů nemá se zbraněmi žádnou zkušenost. Do kurzu nastoupila, protože ji chce získat, aby v případě nutnosti dokázala ochránit žáky i sebe. „Doufám, že se nikdy nic nestane. Ale znáte to, připravujete se na nejhorší a doufáte v nejlepší,“ sdělila.

Při sledování zpráv o útocích na školách si mnozí kantoři v USA položili otázku, co by v konfrontaci se střelcem dělali oni. „Dřív by mě prostě zastřelil a dostal se k dětem. Teď ale mám v zásobě víc strategií, které mohu použít,“ myslí si Christy Beltová, která se kurzu rovněž účastní.

Kromě střelby se účastníci kurzu učí sebeobranu, taktiku obrany místnosti, psychologické techniky ke zvládnutí krize nebo zdravovědu. „Nevyrazím ve stylu Ramba čistit chodby od střelce, ale budu schopná ochránit své děti ve třídě,“ představuje si Christy Beltová.

V Utahu smí učitelé do třídy ozbrojení

Utah patří mezi americké státy, kde mohou učitelé s příslušným povolením nosit zbraň skrytě i do třídy. Praxe má své odpůrce, podle kterých se tím nezvyšuje bezpečnost, ale naopak roste riziko nehody.

Řada účastníků kurzu ani přes získané povolení zbraň do třídy nosit neplánuje. Chtějí ji ale v případě nouze umět použít a taky vědět, proti čemu stojí: poznat druhy zbraní, jejich dostřel, kapacitu zásobníku, vědět, za co se má smysl ukrýt.

Kurzy jsou dobrovolné, zápisné činí symbolických 20 dolarů. Policie musí navyšovat kapacitu. Zájem je tak velký, že už existuje čekací listina.