Rvačky i úbytek turistů. Uprchlické tábory na řeckých ostrovech jsou přeplněné, favorit voleb slibuje změnu

Události ČT: Předvolební Řecko řeší přeplněné tábory na ostrovech (zdroj: ČT24)

V Řecku vrcholí kampaň před nedělními předčasnými parlamentními volbami. Jejich favorit a šéf největší opoziční strany Nová demokracie Kiriakos Mitsotakis slibuje účinnější migrační politiku. Ulehčit chce hlavně ostrovům v Egejském moři, kde se v přeplněných táborech tísní tisíce běženců. Situace je kritická třeba na Samu, kde si místní stěžují na kriminalitu a negativní dopady na turismus.

Některé řecké ostrovy jsou na tom lépe, jiné hůře. Třeba uprchlický tábor na ostrově Leros (zhruba dvacet kilometrů severně od Kosu) hostí dvanáct set lidí. „Snažím se nepřekročit kapacitu tábora a s lidmi, kteří tu jsou, dobře komunikovat,“ podotkl ředitel tábora Vasileios Migianis.

Velkorysost místních ale podle něj není nekonečná. Migranti už tvoří zhruba osminu obyvatel ostrova a podle jeho starosty Michalise Koliase je Leros za hranou své kapacity. „Naše vize je turistický rozvoj ostrova. Zatím funguje obojí, migranti nakupují, je tu víc policistů, ale to neznamená, že chceme, aby tu zůstali navždy,“ konstatoval starosta.

Slum přímo ve městě

O pár desítek kilometrů severněji je situace o poznání dramatičtější. Zařízení na ostrově Samos bývá označováno za nejhorší v Řecku. „Tábor tady na ostrově Samos se už dávno rozrostl za své původní hranice do slumu. Původně byl koncipován pro 650 lidí, teď se jich tu tísní čtyři tisíce,“ říká zpravodaj ČT Václav Černohorský.

Tábor se nachází přímo ve městě a jeho populace vzrostla o dvě třetiny. Běženci mluví o rvačkách, sexuálním násilí a nemocech. Úřadům se nedaří rychle vyřizovat žádosti o azyl a z nedalekého Turecka připlouvají další lidé. „Už jsme tu devět měsíců a stále čekáme na pohovor,“ stýská si afghánský migrant Návid.

Řada místních si stěžuje na negativní dopady na cestovní ruch nebo rostoucí kriminalitu. Nový starosta východního Samu Jorgos Stantzos v komunálních volbách uspěl se slibem situaci zlepšit. „Chceme menší přijímací centrum a samozřejmě požadujeme, aby bylo přesunuto za hranice města,“ oznámil.

Vedení řeckých ostrovů zasažených uprchlickou krizí ale dobře ví, že možnosti jsou omezené. Pomoc proto očekávají nejen od metropole Atén, ale také od zbytku Evropy.