OBRAZEM: Z džungle spojnicí New Yorku. Unikátní High Line Park není jen zarostlá železnice

Jedinečný park uprostřed New Yorku slaví desáté výročí. Highline Park byl původně visutou železnicí ze třicátých let. Po dekádách rozpadu se z něj nakonec stala jedna z nejoblíbenějších atrakcí s více než sedmi miliony návštěvníků ročně. Díky zelenému pásu a umělecké galerii, které se vznáší nad ulicemi, rozkvetla i okolní část Manhattanu.

Opuštěná industriální plocha se postupně proměnila v rozkvétající oázu. „Města jsou stále přelidněnější, otevřená prostranství se zelení jsou prvořadou potřebou,“ je přesvědčen viceprezident sdružení Přátelé High Line Adam Ganser.

Unikátní park je zároveň uměleckým a výstavním prostorem. Spolu s oslavou kulatého výročí přibyla skoro pět metrů vysoká bronzová busta ženy bez očí, která je dílem vizuální umělkyně Simone Leighové. „Líbí se mi, jak umělkyně ovládá prostor nejenom v samotném High Line, ale i výhledy, když se k místu přibližuje z Desáté avenue,“ říká vedoucí kurátorka High Line Art Cecilia Alemaniová. 

Horizont ČT24: High Line Park je už deset let znovuobjevenou spojnicí New Yorku (zdroj: ČT24)

Místo propojovalo New York už od třicátých let. Železniční dráha ulehčovala přepravu masa nebo mléka mezi továrnami a sklady, postupně ale ztrácela své využití. Poslední vlak projel místem v roce 1980.

Klíčová dopravní tepna se poté změnila v neřízeně rostoucí džungli. Před demolicí ji zachránila až místní iniciativa. „Oba jsme si High Line zamilovali, už když jsme na to místo vzhlíželi z ulice. Ale nevěděli jsme, co se skrývá nahoře,“ prohlásil spoluzakladatel sdružení Přátelé High Line Joshua David. „Když jsem tam šel poprvé v létě 1999, viděl jsem míli a půl dlouhou plochu divoce rostoucích rostlin,“ vzpomíná Davidův společník Robert Hammond.

Park má svou divokou i klidnou stránku

Dynamická krajina podpíraná ocelovou konstrukcí se s přispěním architektů opět stala důležitou spojnicí nejlidnatějšího amerického města, místem klidu, odpočinku a setkávání.

Udržela si přitom i svůj původní ráz a divokost. „Je tady spousta turistů, kteří nechtějí vidět jenom nové věci, ale i ty staré, které ukazují opravdový New York. High Line to propojuje,“ míní obyvatelka New Yorku Ericka Colonová. Ročně park přivítá přes sedm milionů návštěvníků.