Kázeň ve sklepě „domu hrůzy“. Manželé Turpinovi dostali za týrání 12 potomků doživotí

Americký soud poslal na doživotí do vězení Davida a Louise Turpinovy za týrání a zanedbávání 12 ze 13 jejich dětí. Manželé potomky léta věznili ve sklepě svého domu, některé připoutávali k nábytku, odpírali jim jídlo a fyzicky je trestali. Policie děti našla loni poté, co z domu uprchla sedmnáctiletá dívka a zavolala pomoc.

Turpinovi se sice k týrání dětí přiznali, ale soud i tak vyhověl návrhu prokuratury na udělení doživotního trestu s možností podmínečného propuštění po 25 letech. Davidu Turpinovi je 58 let, jeho ženě o osm roků méně.

Před vynesením verdiktu v soudní síni vůbec poprvé veřejně promluvily některé z osvobozených dětí. A Jessica Turpinová ve svém prohlášení, které musel přečíst její bratr, své rodiče dokonce hájila. „Svoje rodiče miluji. Ačkoli nás možná nevychovávali tím nejlepším možným způsobem, jsem ráda, že to dělali, protože to ze mě udělalo člověka, jakým dnes jsem,“ uvedla.

Další z dětí naopak přiznalo, že ho stále pronásledují noční můry ze zážitků bití a spoutávání. Obžalovaní během výpovědí svých dětí plakali, poté se k věci vyjádřili i sami. Za Davida Turpina jeho prohlášení přečetla advokátka. „Domácí vzdělávání a kázeň jsem vyžadoval s dobrými úmysly (…). Je mi líto, pokud jsem udělal cokoli, co jim ublížilo,“ uvedl Turpin. Jeho žena se omluvila za vše, čím dětem ublížila. „Chci pro ně jen to nejlepší,“ dodala.

Obydlí Davida a Louise Turpinových ve městě Perris v Kalifornii překřtila loni v lednu americká média na „dům hrůzy“. Po letech útrap se 14. ledna 2018 podařilo v kalifornském městě, které se nachází zhruba 110 kilometrů východně od Los Angeles, dostat na svobodu skupině 13 dětí  a mladých lidí ve věku od dvou do 29 let.

Když policie, zalarmovaná sedmnáctiletou dívkou, které se podařilo z domu uprchnout, dorazila na místo, nalezla jednoho již dospělého potomka Turpinových připoutaného řetězem k posteli, všichni pak byli ve zbídačeném stavu a podvyživené. K útěku se původně odhodlaly dvě sestry, jedna z nich se ale ze strachu z rodičů vrátila. Na útěk se údajně připravovaly dva roky.

Jídlo jednou denně, sprcha jednou ročně

Najíst dostávali potomci Turpinových jednou denně a například sprchu měly povolenu jen jedenkrát ročně. Když je policisté objevili, domnívali se kvůli jejich drobné tělesné stavbě, že jsou všichni nezletilí. Brzy se ale ukázalo, že sedmi z vězněných už bylo 18 let, vypadali ovšem mnohem mladší. Nejmladšímu dítěti byly dva roky, nejstarší dceři pak 29 let, vážila ovšem pouhých 37 kilogramů.

„Podmínky tam byly děsivé,“ popsal šerif situaci, která překvapila i lidi z jeho okolí.  Sousedy
odhalení šokovalo, prý neměli ani tušení, co se uvnitř děje. Rodinu označili za velmi uzavřenou. Manželé, které k plození dětí podle rodičů Davida Turpina „přiměl Bůh“, byli později obviněni z mučení, týrání dětí a omezování osobní svobody.

Ředitel sklepní školy

David Allen Turpin (58) a Louise Ann Turpinová (50) se vzali v roce 1985, kdy Turpinovi bylo 23 let a jeho manželce 16 let. Turpin vystudoval Virginský technologický institut a živil se jako programátor. Jeho manželka byla ženou v domácnosti.

Podle údajů kalifornského ministerstva školství byla na adrese domu registrována soukromá škola, jejímž byl Turpin ředitelem. V posledním zdokumentovaném školním roce vedla v záznamech šest studentů různého věku. Turpinovi byli podle listu The New York Times velmi zadluženi a v roce 2011 zažádali o osobní bankrot. Louise byla podle svědectví své sestry v dětství zneužívána svým dědečkem.