Madeira drží smutek. Při nehodě autobusu s turisty zemřelo 29 lidí, většina z nich jsou Němci

Události ČT: Při nehodě autobusu na Madeiře zemřelo 29 lidí (zdroj: ČT24)

Při nehodě turistického autobusu na portugalském ostrově Madeira zahynulo ve středu večer 29 lidí. Podle portugalského prezidenta jde zejména o německé turisty. Řadu německých obětí už potvrdil i Berlín, identifikace mrtvých ale stále probíhá. Další tři desítky lidí byly zraněny, někteří vážně. Příčiny tragické nehody nejsou zatím jasné. Na Madeiře platí třídenní smutek.

Nemám žádná slova, abych popsal, co se stalo. Nemohu čelit utrpení těchto lidí.
Filipe Sousa
starosta Santa Cruz

Oběti nehody i zranění byli převezeni na kliniku ve městě Funchal.

Vedoucí nemocnice oznámil, že už začala identifikace mrtvých, potrvá ovšem minimálně do soboty. „Mezi mrtvými jsou dva Portugalci, zbytek jsou cizinci,“ upřesnil lékař Pedro Freitas.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o tom, že by v autobuse byli čeští turisté. „Podle aktuálních informací českého velvyslanectví můžeme potvrdit, že mezi oběťmi a zraněnými nejsou žádní čeští občané,“ potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Michal Bucháček.

Řidič ztratil nad vozidlem kontrolu

Autobus havaroval okolo 18:30 místního času (19:30 SELČ) u obce Canico. Řidič autobusu vezoucího 55 lidí v zatáčce zřejmě ztratil kontrolu nad vozidlem, které vyjelo ze silnice a ve svahu se převrátilo na jeden z domů. Mezi mrtvými je osmnáct žen a jedenáct mužů.

„Za všechny Portugalce chci v této tragické chvíli vyjádřit lítost a solidaritu zvláště příbuzným obětí, jimiž jsou, jak mi bylo řečeno, výhradně Němci,“ uvedl v portugalské televizi RTP prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Na místo neštěstí se chtěl osobně vydat hned ve středu večer, vládní letka ale neměla v té chvíli k dispozici volný stroj. De Sousa proto cestu odložil.

O tragédii hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou premiér António Costa. Mluvčí Merkelové Steffen Seibert uvedl, že vláda v reakci na nehodu zřídila telefonní linku, na níž mohou lidé získat informace, zda jsou mezi mrtvými či zraněnými jejich blízcí.

Německo vyšle na Madeiru letadla

Příčinu nehody policie podle médií zatím nezná. Německá média spekulují o technické závadě autobusu – nefunkčních brzdách či zablokovaném plynovém pedálu. Autobus havaroval v kopcovitém terénu poblíž pobřeží ostrova ještě za denního světla a za dobrého počasí.

Německé letectvo vyšle na Madeiru tři stroje s lékařským vybavením, které mají co nejdřív dopravit zpět do vlasti jak zraněné, tak oběti nehody.

Madeira ležící asi 950 kilometrů jihovýchodně od Lisabonu je oblíbenou destinací německých turistů, připomíná server Die Welt. Ze zhruba 1,2 milionu turistů, kteří ročně na Madeiru dorazí, je pětina z Německa.

Zeman kondoloval prezidentovi Německa

Prezident Miloš Zeman vyjádřil prezidentovi Německa Franku-Waltru Steinmeierovi kvůli nehodě autobusu soustrast. Kondolenci ve čtvrtek zveřejnil mluvčí českého prezidenta Jiří Ovčáček.

„S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o tragické dopravní nehodě autobusu na portugalském ostrově Madeira, která si vyžádala téměř tři desítky lidských životů a mnoho zraněných,“ napsal Zeman v kondolenčním telegramu. „Dovolte mi, abych v této pohnuté chvíli vyjádřil jménem české veřejnosti i jménem svým hlubokou soustrast Vám i rodinám obětí,“ uvedl.