Na Madeiře havaroval autobus, 28 lidí nehodu nepřežilo

Na Madeiře havaroval autobus, 28 lidí nehodu nepřežilo (zdroj: ČT24)

Turistický autobus se převrátil na portugalském ostrově Madeira, nehodu nepřežilo 28 lidí a další se zranili. Většinou jde o německé turisty. Uvedla to portugalská média s odvoláním na místní činitele. Počet obětí potvrdila Lusa, národní tisková agentura. Německé ministerstvo zahraničí podle agentury DPA zatím jen připustilo „možnost“, že mezi oběťmi jsou Němci.

„Podle aktuálních informací českého velvyslanectví v (portugalské metropoli) Lisabonu nejsou mezi mrtvými ani zraněnými žádní čeští občané,“ řekl mluvčí ministerstva zahraničí Michal Bucháček.

List Diário de Notícias s odvoláním na starostu okresního městečka Santa Cruz Felipa Sousu na svém webu uvádí, že mezi mrtvými je 11 mužů a 17 žen a jde o německé turisty. Podle starosty jsou řidič a průvodce, oba Portugalci, zranění. Jak vážně, ale Sousa nesdělil.

Nehoda se stala v turistické oblasti Canixo de Baixo na jihovýchodě ostrova v Canicu, východně od Funchalu, hlavního města Madeiry.

Údaje o počtu obětí se ale liší. Německé noviny Bild uvádí, že zemřelo devět německých turistů. Řidič měl údajně přepravovat 50 cestujících.  

K nehodě došlo v 18:30, když řidič ztratil v zatáčce kontrolu nad autobusem. Autobus pak vyjel ze silnice a ve svahu se převrátil na jeden z domů. Informují o tom místní média s odvoláním na starostu Sousu.  „Nemám žádná slova, abych popsal, co se stalo. Nemohu čelit utrpení těchto lidí,“ řekl starosta Filipe Sousa televizní stanici SIC TV a dodal, že všichni turisté v autobuse jsou Němci.

Podle starosty města Canica bylo několik lidí převezeno do nemocnice v hlavním městě. Příčina havárie není známa, ani národnosti všech těch, kteří byli na palubě. „V současné době máme plné ruce práce. Musíme se postarat o zraněné – je jich mnoho,“ řekl mluvčí nemocnice německému deníku Bild.

Podle serveru BBC na ostrov k místu tragédie letí portugalský prezident Marcelo Rebelo de Sousa. Premiér Antonio Costa kondoloval německé kancléřce Angele Merkelové.

Tragická autobusová havárie se na pobřeží Madeiry odehrála také v roce 2005, kdy pět italských turistů zemřelo v Sao Vicente, na severním pobřeží.