Migranti v Řecku uvěřili zprávě o otevření hranic a zamířili hromadně na sever. Je to lež, vzkazuje jim ministr

V Řecku se daly do pohybu stovky migrantů, kteří se chtějí dostat na sever země k hranicím se Severní Makedonií kvůli fámám šířeným po sociálních sítích, že tato hranice bude brzy volně průchozí. V pátek se migranti střetli s policií u uprchlického tábora Diavata poblíž Soluně a obsadili vlakové nádraží v Aténách. Řecký ministr pro migraci Dimitris Vitsas uprchlíkům vzkázal, že zprávy o otevřených hranicích jsou lživé a vyzval je, aby se vrátili.

Také v Turecku zamířila více než tisícovka lidí k hranicím s Řeckem kvůli nepodloženým zprávám, že jsou nyní otevřené. Policie u hranic zadržela asi 1200 lidí, napsala agentura Reuters s odvoláním na turecká média.

Migranti se začali na sever Řecka stahovat před několika dny, a to kvůli dezinformacím šířeným po internetu. Podle nich jsou úřady připraveny otevřít hranice se Severní Makedonií, pokud by byly v obležení uprchlíků mířících na sever na Balkán a dál do střední a západní Evropy. V roce 2015 a 2016 se touto cestou přes Severní Makedonii, Srbsko a Maďarsko dostal více než jeden milion uprchlíků do Německa a dalších zemí.

Spolupracovník ČT Thomas Kulidakis k proudu migrantů v Řecku (zdroj: ČT24)

„Je to lež, že bychom se chystali otevřít hranice. To se nestane,“ řekl televizní stanici ERT ministr Vitsas. „Tyto lidi nyní žádám, aby se vrátili do příslušných zařízení. Jako uprchlíci i jako lidé mají práva, ale také povinnost respektovat a řídit se zákony země, která jim nabídla pohostinství,“ dodal. Rovněž Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) migranty v Řecku varoval, aby zprávám o otevřených hranicích nevěřili.

U tábora Diavata poblíž Soluně, který leží asi 60 kilometrů od hranic se Severní Makedonií, se do pátku shromáždily asi 2000 migrantů, včetně celých rodin s dětmi, kteří se k severní hranici chystají. Podle deníku Kathimerini tyto lidi střeží policie, která jim v pochodu brání. Policisté vytvořili kordony, proti migrantům použili slzný plyn a ohlušující granáty. Nakonec se jim podařilo udržet migranty na místě.

Na hlavním vlakovém nádraží v Aténách museli přerušit provoz kvůli protestu zhruba stovky migrantů, kteří obsadili koleje a požadovali, aby byli autobusy přepraveni právě k táboru Diavata. Kvůli „zvýšenému migračnímu tlaku“ posílilo ostrahu hranice s Řeckem rovněž Bulharsko, oznámil ministr vnitra Mladen Marinov.

V Řecku po uzavření balkánské trasy v roce 2016 uvízly desítky tisíc migrantů, jejichž cílem bylo dostat se do jiných evropských zemí. Nyní je v Řecku asi 70 tisíc migrantů, valná většina z nich čeká na rozhodnutí o udělení azylu. Další tisíce běženců ale přibývají každý měsíc, jen za první tři měsíce letošního roku se do Řecka dostalo téměř 7000 nových migrantů.

Hranice Řecka a Severní Makedonie se pro migranty uzavřely začátkem roku 2016. Na střežení hranice, podél jejíž části se táhne plot s ostnatými dráty, se od podzimu 2016 podílejí i čeští policisté. Příští týden se má s českými policisty v Severní Makedonii setkat ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), který míří na návštěvu tří balkánských států.