Ve Švýcarsku skončilo prohledávání laviny, její pád nepřežil jeden člověk

Ve Švýcarsku ukončili celonoční prohledávání laviny (zdroj: ČT24)

Záchranáři v jihošvýcarském lyžařském středisku Crans-Montana po celonočním pátrání odvolali další prohledávání laviny, žádné další zasypané zde již nenašli. Podle agentury Reuters to oznámila policie kantonu Wallis, ve kterém středisko leží. Sněhová masa v úterý zavalila na sjezdovce čtyři lidi, tři vyvázli s lehkým zraněním. Čtvrtý lyžař, který byl v kritickém stavu, v noci těžkým zraněním v nemocnici podlehl.

„Pátrání pokračovalo celou noc a dnes (ve středu) ráno jsme ho ukončili. Pokud si to situace vyžádá, obnovíme ho. Nic ale neukazuje, že by pod lavinou byl někdo další,“ sdělila policie. Uvedla také, že obětí je Francouz, který ve středisku působil jako člen lyžařské hlídky, která poskytuje první pomoc a dohlíží na bezpečnost sjezdařů.

Lavina se zřítila v úterý brzy odpoledne po týdnu teplého počasí, které způsobilo tání sněhu. Bezprostředně po sesuvu se spekulovalo, že by pod sněhem mohlo být až 12 lidí. To se ale nakonec nepotvrdilo.

Pátrání bylo velmi obtížné, protože podle policie byla lavina rozsáhlá: 840 metrů dlouhá a sto metrů široká, sjezdovka pak byla zavalena v délce 400 metrů.

Vydáno pod