Mayová ujistila Severní Irsko, že ho nechce úplně odříznout od Irska, ale ani od Británie

Vystoupení britské premiérky v Severním Irsku (zdroj: ČT24)

Britská premiérka Theresa Mayová v projevu v Belfastu potvrdila, že chce zabránit vzniku tvrdé hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem, zároveň si ale nepřeje ani vztyčení hranice mezi Severním Irskem a ostatními částmi Spojeného království. Takto obhajovala takzvanou irskou pojistku, která má vytvoření tvrdé hranice na Irském ostrově po britském odchodu z Evropské unie zabránit.

Premiérka řekla, že je zcela oddána Velkopáteční dohodě z roku 1998, která zastavila třicet let trvající násilnosti v Severním Irsku. Poznamenala, že ačkoli násilí zcela nezmizelo, je nyní na úrovni, která byla v dobách konfliktu považována za nepředstavitelnou.

Sama Mayová se v projevu přihlásila k jednotnému Spojenému království a zdůraznila, že součástí jejího unionistického přesvědčení je i respekt k právu obyvatel Severního Irska cítit se Iry, pokud si to sami přejí.

Britský parlament brexitovou dohodu odmítl, hledá se řešení

Řekla také, že ochrana Velkopáteční dohody je fakt, na kterém se EU a Británie shodly, proto souhlasila s pojistkou, která zabrání vzniku hranic mezi Irskem a Severním Irskem a také hranic uvnitř Spojeného království. Protože v lednu britský parlament návrh brexitové dohody odmítl, usiluje Mayová o změny.

Řada britských poslanců se obává, že současný mechanismus irské pojistky v sobě skrývá riziko, že Británie zůstane po brexitu přepoutána k unijním strukturám. Od zákonodárců dostala Mayová mandát, aby se pokusila spornou irskou pojistku v dokumentu nahradit „alternativními ujednáními“. Brusel však označuje pojistku za oboustranně přijatelný kompromis, o kterém nehodlá znovu vyjednávat.

Siuace tak nyní připomíná pat. Analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš uvádí, že podle některých komentátorů Mayová doufá v to, že jak se bude přibližovat termín odchodu Británie z Evropské unie, tak se pod časovým tlakem otevřou nějaké možnosti, ať už by ustoupili britští poslanci, nebo evropská sedmadvacítka.

„Zároveň premiérka Mayová musí vytvářet nějakou snahu, hledat alternativu, ale její pozice je těžká a většina různých řešení se už ozkoušela v průběhu dvou let vyjednávání, takže se v zásadě jen recyklují věci, které už dříve zazněly, s tím rozdílem, že v tuto chvíli souběžně s premiérkou ještě jedná zvláštní výbor v dolní komoře, který je složen z poslanců konzervativní strany a kteří se snaží najít nějakou shodu nad tím, co by pro ně byla přijatelná alternativa,“ uvedl Kruliš.

Ve čtvrtek čeká Mayovou také jednání v Bruselu s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Evropská strana podle Junckerova mluvčího od Londýna čeká objasnění dalších záměrů britské strany.