Juncker a Barnier zopakovali, že nové jednání o dohodě o brexitu nebude

Evropská unie nebude s Londýnem znovu vyjednávat o dohodě upravující britský odchod z evropského bloku. Dlouhodobý postoj sedmadvaceti zemí v europarlamentu zopakovali předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker i šéf unijního vyjednávacího týmu pro brexit Michel Barnier. Jasný vzkaz poslali britské premiérce den poté, co londýnský parlament Theresu Mayovou pověřil právě tím, aby v jednáních s EU rozvodovou dohodu otevřela a dosáhla nahrazení stávající takzvané pojistky pro irskou hranici blíže nedefinovaným alternativním řešením.

Mayovou tak ani ne šedesát dní před 29. březnem, tedy předpokládaným datem brexitu, čeká nelehký úkol. Juncker slíbil, že s premiérkou, vůči níž prý chová hluboký respekt, bude v těsném kontaktu. „Pečlivě si vyslechnu její nápady, ale budu zcela jasný, pokud jde o pozici Evropské unie,“ řekl.

Podle Junckera je „rozvodová dohoda“, s níž už ostatně souhlasila i britská vláda, nejlepší a jediná možná. Dokument ale v polovině ledna výrazným způsobem odmítla britská sněmovna. Podle šéfa EK hlasování zvýšilo nebezpečí britského odchodu bez dohody.

EU neplánuje mimořádný summit kvůli brexitu (zdroj: ČT24)

Unie neopustí irské spojence

„EU to říkala v listopadu. Říkali jsme to v prosinci. Říkali jsme to po prvním hlasování v lednu. Debata a hlasování v britské sněmovně včera (v úterý) na tom nic nemění,“ upozornil předseda EK. Pletou se podle Junckera ti, kdo doufají, že 26 dalších zemí Unie opustí na poslední chvíli irského partnera.

„Věc se týká přímo toho, co znamená členství v EU. Irská hranice je evropskou hranicí a patří mezi priority naší Unie,“ upozornil předseda Evropské komise.

Podle Junckera i Barniera ale není možné nynější pojistku, jejíž popis ve speciálním protokolu je přímou součástí „rozvodové smlouvy“, omezit časově či ji podmínit možností jednostranného vypovězení. To by prý zcela popřelo její smysl. Unie podle Junckera nemá zájem pojistku spouštět, ovšem pojistka by nefungovala, kdyby bylo možné se jí jednoduše zbavit.

Je paradox, že pojistka, jejímž cílem je vyhnout se tvrdé hranici, může být za pouhých 58 dní příčinou vzniku právě takové tvrdé hranice na irském ostrově.
Ashley Fox
europoslanec za britské konzervativce

Koncept alternativního řešení pro irsko-irskou hranici, který nyní britská sněmovna žádá, není podle Junckera konkrétním plánem a konkrétním funkčním řešením.

V britských politických kruzích zaznívají obavy, že pojistný mechanismus, který má irsko-severoirskou hranici uchránit před regulérním hraničním režimem, v současně podobě skrývá nebezpečí, že Británie zůstane i po brexitu připoutána k unijním strukturám.

Evropská strana je podle Barniera ohledně budoucí ekonomické a další spolupráce s Británií připravena být ještě ambicióznější, než jak předpokládá nyní domluvený text právně nezávazné politické deklarace o budoucnosti vzájemných vztahů.