Myšlenka Evropské unie své kouzlo neztratí, věří německý exprezident Gauck

Bývalý německý prezident Joachim Gauck převzal v pražském Karolinu mezinárodní Cenu Karla IV. Ocenění udělované společně Univerzitou Karlovou a hlavním městem Praha získal za přínos k česko-německým vztahům a za to, že se po celý život zasazoval o lidská práva. Exkluzivní rozhovor s Gauckem přinesl pořad Události, komentáře.

Ve svém projevu po převzetí ceny Gauck zdůraznil význam spolupráce napříč evropskými zeměmi. „Jsem si jist, že Evropská unie přežije a neztratí pro příští generace nic ze svého kouzla. Evropa a naše hodnoty jsou nerozdělitelné. Každá země, každá epocha zanechává své stopy, vidíme to i na architektuře Prahy. A smysl to dává jen dohromady,“ zdůraznil bývalý německý prezident.  

Připomenul také, že společná evropská historie se psala už v době Karla IV. „Založil první univerzitu ve střední Evropě, a to po vzoru pařížské univerzity. Studovali tady lidé podle svých jazykových možností – a na tom se dodnes nic nezměnilo. Díky programům jako Erasmus+ lidé i dnes studují napříč Evropou,“ dodal Gauck.

Připomněl i temnou část česko-německých vztahů a zmínil nacistickou minulost Německa: „Společné dějiny jsou i dějinami utrpení, to si musíme přiznat, bez toho bychom nemohli dobře prožít smíření. Je zázrak, že se dnes díváme navzájem do očí, hovoříme spolu a spolupracujeme.“

Gauck se stal sedmým nositelem ocenění, jehož součástí je bronzová plaketa, diplom a peněžní částka ve výši 10 000 eur (256 000 korun). Gauck oznámil, že peníze věnuje na rozvoj společných česko-německých projektů. „Moje ekonomické poměry mi to naštěstí dovolují. Před desítkami let bych si ale odměnu nechal pro sebe,“ zažertoval Gauck.

Gauck: Jsem si jist, že Evropská unie přežije (zdroj: ČT24)

Politik s vysokou mravní integritou

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima uvedl, že ocenění patří osobnostem, které jednají v duchu nejvyšších hodnot, tedy spravedlnosti, lásky k bližnímu, moudrosti, víry, naděje a lásky, stejně jako to ve své době činil císař Karel IV. „Takovou osobností splňující tyto nároky je právě Joachim Gauck,“ řekl Zima.

Připomněl, že Gauck se jako evangelický pastor v komunistické Německé demokratické republice zasazoval o lidská práva podobným způsobem jako v komunistickém Československu Václav Havel. Uvedl také, že bývalý německý prezident podporoval rozvoj vztahů českých a německých univerzit.

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) vyzdvihl Gauckův přínos pro česko-německé vztahy. „Vážíme si toho, že navštívil několikrát Českou republiku, že jako první německý prezident přijel do Lidic,“ připomněl Hřib Gauckovu první oficiální návštěvu v Česku v roce 2012. Bývalý německý prezident je podle něj osobností s vysokou mravní integritou, která si ocenění zaslouží.

Nyní osmasedmdesátiletý Gauck byl německým prezidentem v letech 2012 až 2017. Byl první hlavou spolkové republiky pocházející z někdejší Německé demokratické republiky. Během svého funkčního období několikrát navštívil Česko, v roce 2012 jako první německý prezident přijel do Lidic, kde položil věnec u hrobu zavražděných mužů a poklonil se památce obětí. V roce 2014 se v Praze účastnil oslav 25. výročí sametové revoluce.