Před Westminsterem se z výsledku hlasování radovali odpůrci odchodu i zastánci tvrdého brexitu

Historické hlasování o brexitové dohodě přitáhlo před Westminsterský palác, kde zasedá britský parlament, stovky lidí z obou táborů debaty o odchodu z Evropské unie. Reakce přítomných na výsledek odrážely pohnutou atmosféru v dolní komoře parlamentu a také nejistotu ohledně dalšího vývoje.

V první chvíli ale výsledek hlasování oslavovali jak odpůrci brexitu, tak stoupenci odchodu země z EU bez dohody, poznamenal na Twitteru zpravodaj ČT Bohumit Vostal.

„Reakce před parlamentem je odrazem toho, co se děje ve sněmovně – směs odevzdanosti, odhodlání bojovat dál, zasmušilých tváří, tu a tam je vidět i jásot,“ napsal zpravodaj BBC.

Deník The Guardian naproti tomu na svůj web přidal záběry z tábora zastánců setrvání v EU, kde převládala radost. „Jásají, protože mají za to, že výsledek zvyšuje šance na zrušení brexitu, anebo alespoň jeho výrazné zmírnění. To je zřejmě přiměřené zhodnocení, avšak bylo by chybou myslet si, že toto hlasování zásadně přibližuje celou věc k rozřešení,“ komentoval videa The Guardian.

Podle reportéra BBC ale bylo celkové vystupování zástupců obou táborů spíše tlumené a jejich projevy odrážely naléhavost aktuálně nejpalčivější otázky: „Co se proboha bude dít teď?“

Malá skupinka demonstrantů se zdokumentovanými vazbami na krajní pravici se údajně snažila vyprovokovat zastánce setrvání v Unii, na to ale ihned reagovala policie, a k žádným střetům tak nedošlo.