Slovensko zažilo další osudový osmičkový rok, řekl Kiska. Svůj poslední projev věnoval Kuciakovi

Loňský rok změnila vražda investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové. V novoročním projevu to prohlásil slovenský prezident Andrej Kiska. Slováci podle něj museli po tomto hrozném činu odložit růžové brýle, společnost ale obstála. Kiska zdůraznil, že jako prezident promlouvá na Nový rok naposledy. Potvrdil tak, že o znovuzvolení už usilovat nebude.

„V roce 2018 jsme měli spolu s přáteli z České republiky důstojně oslavit nesmírný význam hodnot svobody, demokracie a respektu k lidským a občanským právům, které nám před sto lety přinesla společná Československá republika,“ prohlásil Kiska.

Lidé si rovněž měli „se zdvihnutým varovným prstem“ připomenout 70 let od nástupu totalitního režimu a zavzpomínat i na 50 let od příchodu vojsk Varšavské smlouvy do Československa či na 30 let od takzvané svíčkové manifestace.

Nenechte se znechutit tím, že mnohým politikům jen pomalu dochází, co se v roce 2018 stalo. Demokracie nezná konečné vítězství ani konečné prohry. Demokracie je proces. Demokracie je práce. V roce 2019 nás čeká hodně práce.
Andrej Kiska

„Toto všechno jsme minulý rok dělali. Bohužel ale poznamenáni smutkem a hněvem. Protože všechno bylo jinak. Sám rok 2018 se zařadil do historie Slovenské republiky jako další přelomový osmičkový rok. Takový, ve kterém nestačilo vzpomínat, nestačilo připomínat si symboliku dějinných událostí a vysvětlovat jejich význam pro naši současnost i naši budoucnost. Vražda Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové změnila rok oslav a vzpomínek na rok, který si budeme pamatovat jako rok zápasu o slušnost a spravedlnost,“ prohlásil prezident.

Slováci si podle něj rovněž museli sundat růžové brýle „při psaní úspěšného příběhu naší vlastní země, abychom byli schopni čelit znechucení, nedůvěře a ztrátě naděje v lepší budoucnost“.

„Obstáli jsme v té zkoušce? Bylo by troufalé vynášet nějaké definitivní historické verdikty. Navzdory tomu odpovím. Ano, obstáli jsme. Věřím, že do roku 2019 vstupujeme jako silnější a odolnější společnost,“ řekl.

Snaha o spravedlivé Slovensko musí pokračovat

Prezident prohlásil, že boj dobra se zlem ale trvá. Potvrzuje to i 30. výročí sametové revoluce, které si budou Slováci, stejně jako Češi připomínat letos v listopadu. Tehdy se obyvatelé zbavili režimu, který šlapal po jejich právech a svobodách dlouhých 40 let. „Znamená to, že se už nemusíme snažit? Ne. Když hovořím o tom, že jsme v roce 2018 obstáli, nemyslím tím, že jsme vyřešili všechny problémy a odstranili všechny křivdy, které nás trápí,“ prohlásil Kiska.

„Velkou výzvou zůstává hledat a nabízet řešení, aby část naší společnosti neviděla východisko z hněvu či beznaděje v extrémních řešeních a politicích, kteří demokracií a svobodou pohrdají. Tato hrozba, často živená nenávistí, je skutečná. Budeme jí čelit i v nadcházejících prezidentských volbách či ve volbách do Evropského parlamentu,“ uzavřel slovenský prezident.

Občany vyzval, aby pokračovali ve snaze o slušné a spravedlivé Slovensko a nenechali se odradit tím, že se věci nemění tak rychle, jak by si přáli.