Ohňostroje roku 2019 ozářily miliardy lidí. Nejzuřivěji vybuchovaly v Bangkoku a v Sydney

Jako první vstoupili do roku 2019 obyvatelé ostrovních států Samoa a Kiribati v Tichomoří. Půlnoc tam odbila v 11:00 SEČ, o hodinu později přivítali rok 2019 také na Novém Zélandu, následovala Austrálie a východoasijské státy. Ve 21:00 SEČ vstoupila půlnoc do prvního evropského velkoměsta, Samary. O tři hodiny později už slavila skoro celá Evropa. Kvůli administrativním úpravám a časovým vyrovnáváním trvají půlnoční oslavy na Zemi 26 hodin.

Ohňostroj v přístavu v Sydney sledovalo podle odhadů 1,5 milionu lidí. Na dvanáctiminutové ohnivé představení bylo spotřebováno osm a půl tuny pyrotechnického materiálu, což je o 500 kilogramů víc než loni. Organizátoři hovoří o nejgigantičtějších oslavách Nového roku s náklady přesahujícími v přepočtu 95 milionů korun.

Silvestrovské oslavy v australském Sydney
Zdroj: ČTK/AP/Brendan Esposito

V největším novozélandském městě Aucklandu byl ohňostroj odpálen z tamní televizní věže Sky Tower.

V 16:00 SEČ se s rokem 2018 rozloučili Korejci a Japonci, v 17:00 SEČ mimo jiné Číňané. Pak oslavy zavítaly do druhé nejlidnatější země světa, do Indie. Tam vyvrcholily v 19:30 našeho času. V českých půl se slavilo také v Afghánistánu a v Íránu.

Události: Bouřlivé oslavy nového roku ve světě (zdroj: ČT24)

Ve 21:00 SEČ oslavili půlnoc ve Spojených arabských emirátech a záře světlic zalila nejvyšší budovu světa Burdž Chalífa v Dubaji. Její stěny pokryla i projekce, na které se objevily vlajky států Perského zálivu.

Pak přišla na řadu Moskva s tradičními oslavami na Rudém náměstí, Turecko, několik arabských zemí a první africké státy. Následoval ohňostroj nad aténskou Akropolí, Izraelem nebo Jihoafrickou republikou.

Společně s Čechy oslavila příchod nového roku většina Evropy. V metropolích Francie a Německa se největší davy sešly u symbolů triumfů jejich vojevůdců, Vítězného oblouku a Braniborské brány. V Paříži mezi nimi byli i mnozí lidé oblečení ve žlutých vestách. Ty se staly symbolem nedávných protestů proti vládě prezidenta Emmanuela Macrona. Do ulic proto vyrazilo na 150 tisíc policistů.

Evropské a africké oslavy zakončily létající zátky od lahví v Senegalu, Portugalsku nebo Spojeném království. Londýn uspořádal ohňostroj nad svým Okem, tedy velkým ruským kolem na břehu Temže.

Centrum New Yorku zaplavily během novoročního veselí konfety
Zdroj: Jeenah Moon/Reuters

Na východní pobřeží USA doráží nový letopočet vždy prvního ledna v 6:00 SEČ. Přechod do roku 2019 končí ještě o sedm hodin později na Bakerově ostrově a Howlandově ostrově, což jsou neobydlené atoly pod ochranou USA uprostřed Tichého oceánu.