Volby v Bangladéši vyhrála strana dosavadní premiérky, komise odmítla opakování hlasování

Nedělní parlamentní volby v Bangladéši vyhrála s velkou převahou strana nynější premiérky šajch Hasíny Vadžídové. Informovala o tom v pondělí ústřední volební komise. Opozice už oznámila, že výsledky neuzná, a požaduje nové volby. Žádost o opakování voleb ale volební komise odmítla a uvedla, že účast voličů dosáhla téměř 80 procent.

Stížnosti opozice odmítla také premiérka Vadžídová. V prohlášení uvedla, že se její vláda snažila zajistit svobodné parlamentní volby a opozice prohrála, protože jí chybělo vedení.

Jeden z opozičních kandidátů byl při nepokojích pobodán
Zdroj: Reuters

Lidová liga premiérky Vadžídové získala 288 míst ve 300členném parlamentu, s nimiž snadno sestaví vládu. Opoziční aliance kolem Bangladéšské nacionalistické strany (BNP) vedená prominentním právníkem Kamalem Husajnem získala jen sedm křesel a další strany tři křesla. Volby do jednoho z parlamentních křesel se v neděli nekonaly a výsledky dalšího volební komise z neupřesněných důvodů zrušila.

Volební komise uvedla, že dál prověřuje zprávy o falšování hlasů, které přicházejí z celé země. Zda toto prověřování bude mít nějaký vliv na výsledky voleb, mluvčí komise neupřesnil.

Volby provázelo násilí, které si vyžádalo nejméně 17 obětí. „Už jsme v minulosti zažili špatné volby, ale musím říct, že to, jak zlé byly tyhle volby, je bezprecedentní,“ řekl agentuře Reuters 82letý Kamal Husajn.

Sčítání parlamentních voleb v Bangladéši
Zdroj: Reuters

Policie pozatýkala tisíce příznivců opozice

Násilnosti provázely i tentokrát také předvolební kampaň. Letos přitom zemřelo nejméně deset lidí. Policie během několika týdnů před volbami pozatýkala více než 10 tisíc členů a přívrženců opozičních stran.

Lidová liga, která podle sdělení volební komise zvítězila, byla považována za favorita. Vítězství pro Vadžídovou znamená třetí premiérský mandát. Jejím hlavním protivníkem byla opoziční aliance kolem Bangladéšské nacionalistické strany (BNP) expremiérky Bégam Chálidy Zijáové. Ta ve volbách kandidovat nemohla, protože si odpykává trest za korupci. V posledních 20 letech se Zijáová a Vadžídová střídaly v premiérském křesle a střídavě také čelily obvinění z korupce.

Dosavadní ministerská předsedkyně podle některých analytiků využila státního aparátu k potlačení opozice, čímž si zajistila vítězství.

Lidé čekají ve frontě před jednou z volebních místností v Dháce
Zdroj: Reuters/Mohammad Ponir Hossain
Volby v Bangladéši
Zdroj: Reuters/Mohammad Ponir Hossain

Právo hlasovat měly 104 miliony ze 160 milionů obyvatel Bangladéše. Na průběh voleb dohlíželo podle BBC zhruba 600 tisíc členů bezpečnostních složek. Bangladéšské úřady před volbami nařídily zablokovat vysokorychlostní mobilní internet, aby předešly organizaci protestů. 

Většinově muslimská země čelí problémům v souvislosti se změnou klimatu, islamistickými milicemi, rozsáhlou chudobou i korupcí, připomíná BBC. V hledáčku světových médií se v poslední době ocitla kvůli příchodu stovky tisíc Rohingů prchajících ze sousedního Myanmaru.